Ülke kıtlık yaşar

featured

İrfan ARSLAN

Ülkemizde ve ilimizde zirai üretimin büyük sıkıntılar içinde yapıldığını, üreticilerin beklentilerine çözüm getirilmemesi durumunda önümüzdeki yıl ülkenin kıtlık tehlikesi ile karşı karşıya kalacağı belirtildi.

Elazığ Ziraat Odası Başkanı İbrahim Hacıoğulları, çiftçilerin üretim için kullandığı mazot ve gübre ile ilaç fiyatlarının sürekli olarak artış gösterdiğini, bununda çiftçileri zor durumda bıraktığını, yapılan üretimin de istenilen gübre ve ilaçlama yapılamayacağından dolayı rekolte düşüşlerinin yaşanacağını belirterek” Bu yıl  çiftçi, geçen sohbaharda hazırlıklarını yapıp tarlalarını ekmişti. Bu nedenle sıkıntı da yaşasa zarar da etse bu yıl üretim yapacaklar. Ancak çiftçilerin en büyük sıkıntıları yaşadığı Mazot ve Gübre ile ilaç fiyatlarında çiftçi lehine bir düzenleme yapılır ve açıklanır ise bu takdirde son baharda ekim yapılır. Aksi durumda bu yılın sonunda ilimiz başta olmak üzere ülkemizin birçok bölgesinde ekim yapılmaz.” Dedi

MAZOT FİYATLARI 12-13 TL’YE DÜŞÜRÜLMELİ

Ülkemizin tarım sektöründe yer alan ve üretim yapan Çiftçilerin üretim için kullandıkları traktörlerine mazot alımlarında yapılacak özel bir düzenleme ile indirim yapılmasının sağlanması gerektiğini belirten Hacıoğulları, “Bu konuda Tarım Bakanlığımıza bilgi sunmuştuk. Üretim için çiftçinin en önemli giderlerinden birini mazot oluşturuyor. Tarlanın sürülmesi, ilaçlama yapılması, biçilmesi, hasadın kaldırılması, harman yapılması hepsi traktör ve mazot ile yapılıyor.Bu nedenle mazotun normal satış fiyatından değil, çiftçi ve tarım sektörü için 12-13 TL’ye düşürülmesi sağlanırsa bu taktirde  üretici ekip biçmeye devam eder.

Aynı şekilde ürünlerin verimli olması için üreticilerin kullandığı gübre çeşitlerinin de fiyatlarının düşürülmesi gerekiyor. Geçen yıl ile bu yılın gübre fiyatlarını karşılaştırdığımız da fiyatların 4-5 kat arttığını görüyoruz. Bu durum üreticinin gübre kullanmamasına zemin oluşturdu. Gübre verilmediği zaman ürün de rekolte düşüyor ve verimsiz oluyor. Bunun önüne geçilmesi sağlanmalı. Aynı şekilde tarlalarda oluşan yabani otlar ile mücadelede kullanılan ilaç fiyatları da geçen yıla göre yüzde 100 artmış durumda. 100 liralık ilaç 200 lira olmuş. Üretici yaban otları ile mücadeleden vazgeçmiş durumda. Tarlalarda bu yıl aşırı bir şekilde yaban otu var.Bu da verimi olumsuz etkileyecek.İlaç fiyatlarında da düzenleme yapılmalı.”

GES’TE ÇİFTÇİYE BÜYÜK SIKINTI YAŞATILIYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çiftçilerin Güneş enerjisinden faydalanması için santral kurumalarına imkan sağlandığını açıklamasından memnun olduklarını ancak işin uygulama bölümünde ilgili kurumların üreticilere çok büyük sıkıntılar yaşattıklarını belirten İbrahim Hacıoğulları, “Cumhurbaşkanımız çiftçilerin elektrik giderlerini ortadan kaldırmak adına GES kurmalarına imkan sağladıklarını açıklaması bizleri mutlu etti. Ancak bu konuda üreticilerimiz harekete geçtiklerinde ilgili kurumların müdürlüklerince farklı konularda zorluklar yaşattıklarını görüyoruz. Proje hazırlığı, tarların meyili, güneş görmesi, artezyen gibi birçok konuda çiftçi sıkıntı yaşıyor.Oysa bu konuda çifçinin prosedürlere takılmadan enerji santralini kulabileceği açıklanmıştı.” Dedi.

BÜYÜK BİR TEHLİKE ÜLKEYİ BEKLİYOR

Elazığ Zıraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Hacıoğulları “Üreticilerin beklediği çözüm belli. Devletimiz ve ilgili Bakanlık bu konuda gerekli çalışmaları yapmalı. Ülkemizde 736 Zıraat Odası bulunuyor. Tarım Bakanımız bu odalardan görüş talep etmiş. Hemen hepsi bizim gibi düşünüyor. Sıkıntı bellidir çözümü bellidir. Üretimde çiftçilerin sıkıntısı oluşturan girdilerin fiyatlarında gerekli indirimlerin yapılması. Bu yapılmaz ise yeni bir düzenleme ile sıkıntıların giderilmesinin önü açılmaz ise, Çiftçi ekimden uzaklaşacak. Zarar ettiği bir işi yapmayacaktır. Ülke genelinde üretim yapılacak alan daralacaktır. Bu durumda ülkemizin başta hububat olmak üzere zirai alanda yapılan tüm üretimlerin çok büyük ölçüde düşüşüne neden olacaktır. Yani Kıtlık tehlikesi yaşanacaktır. Millet 50 liraya domates, 70-80 liraya biber, 100 liraya peynir alıp yemek zorunda kalacaktır. Bunun olmasını istemiyoruz. Birde ülkemizde olmayınca ithalatı yapılacak ve buda ekonomimizi olumsuz etkileyecektir. Buğday arpa olmayınca sıkıntı daha da büyüyecektir.” dedi

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ülke kıtlık yaşar

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin