Verilen sözler tutulmadı

featured

Fırat POLAT

Elazığ Kuzova Bölgesinde çiftçilerin pancar ekiminde kullandıkları sulama suyu için tükettikleri enerji karşılığında ödedikleri yüksek faturaları gidermek için 29 Temmuz’da yapılan GES Projesi ihalesine fiyat farklılığından dolayı hiçbir firma katılmadı. Projenin hayata geçirilmemesi nedeniyle çiftçilere, sanayi tip üzerinden elektrik tarifesi uygulanması üzerine 5 köye 1 ayda7.3 milyon TL elektrik faturası geldi.

Geçtiğimiz aylarda Elazığ’ın merkeze bağlı Muratcık, Fatmalı, Pirinççi, Koruk, Dambüyük ve Dallıca köylerinde pancar ekimi yapan çok sayıda çiftçi elektrik faturalarındaki yüksek bedellerden ve yaşadıkları sulama sorunlarından dolayı yaklaşık 40 traktörle DSİ önüne gitmek istemişti.  Muratcık köyünden hareket eden çiftçiler, basın açıklaması yaparak, bu şartlarda üretim yapamayacaklarını, ekilen şeker pancarına su verilmemesi durumunda avans ödemelerinin duracağını bu konuya çözüm getirilmesini talep etmişlerdi.

FİRMALAR İHALEYE KATILMADI

Bölgede pancar ekimi yapan çiftçilerin sorunlarını çözüme kavuşturmak üzere harekete geçen Elazığ Valiliği ve İl Özel İdaresi, çiftçilerin yüksek pompaj ve su maliyetlerinin önemli ölçüde azalacağı GES projesinin 29 Temmuz’da ihaleye çıkılacağını açıklamıştı. İhale 29 Temmuz’da yapıldı ancak, hiçbir firma fiyat farklılığı nedeniyle ihaleye katılmadı.

7 MİLYON 300 BİN TL ELEKTRİK FATURASI GELDİ

29 Temmuz’da çıkılan ihaleye herhangi bir firmanın katılım sağlamaması nedeniyle mağduriyetleri devam eden Kuzova bölgesi çiftçilerine temmuz ayında 7 milyon 300 bin TL elektrik faturası geldi. Tarım tipi yerine sanayi tipi elektrik tarifesi uygulanan bölgede çiftçiler, bu parayı ödeyecek durumda olmadıklarını belirterek, verilen sözlerin yerine getirilmediğini söyledi.

“ÖDEMEYİ YAPACAK DURUMUMUZ YOK”

Bir ayda 5 köye toplamda 7 milyon 300 bin lira elektrik faturası geldiğini belirten Çiftçi Kürşat Aykaç, “Şu an biz köylülerin bu gelen elektrik faturasını ödeme şansımız yok. Bu parayı veremeyiz şu an. Bu elektrik ve sulama sorunuyla ilgili yetkililerin bizlere vermiş olduğu sözlerin hiçbiri tutulmadı” diye konuştu.

29 Temmuz’da Güneş Enerjisi Santralinin ihalesi olacağını ve burada çiftçilere mahsuplaştırma sözü verildiğini belirten Aykaç, “Ama bu konuda da herhangi bir ilerleme yok. Temmuz ayında 7 milyon 300 bin lira elektrik faturası geldi. Ağustos ayında da yine aynı rakam gelecek. Bu rakam Eylül’e kadar yaklaşık 22 milyon lira bir borç olacak. Bizim bu paraları ödeyecek bir durumumuz yok tarlamızı satsak yine ödeyemeyiz. Pancarımızın hepsini versek yine ödeyemeyiz” dedi.

Devlet büyüklerine çözüm çağrısında bulunan Aykaç, “Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin gibi illere yüzde 60 hibeli elektrikler verildiğini biliyoruz. Yalnız biz Kuzovalı çiftçiler olarak bu elektrik faturasını ödeyemeyiz. Yakında çiftçimiz yine traktörlerine biner bu pancarları söker arkasına takar ‘ne biz yiyelim ne de başkası yesin’ demek zorunda kalacak ve bu şekilde de devam eder gider.”

SÖZLER TUTULMADI

Daha önce yaşamış oldukları elektrik faturalarının sorunlarıyla ilgili yapmış oldukları eylem sonrasında sorunun çözümüyle ilgili il yöneticilerinden sözler verildiğini ileri süren Aykaç, “Vali bey köyümüze gelerek buradaki pompa binasına baktı ve bize, ‘siz elektriği karşılayacaksınız bizde arazinin bütün giderlerini biz karşılayacağız’ diyerek vaat verdi. Tabi o giderler sözü de tutulmadı iki tane buraya araba verildi. Arazideki bütün patlak veya çatlak boruları yine biz kendi aramızdaki topladığımız paralarla onarmaya çalıştık. Valinin verdiği sözlerden bir tanesi de GES yapılıp kalan borçları da mahsuplaştırmak olacaktı ama oda olmadı. Biz ne yapacağımızı şaşırdık 7 milyon 300 bin lira fatura var ortada. Yarın taahhütlü icra kâğıtlarını yollarlar ve gelip benim toprağımı alacaklar sonrasında bir anlamı kalır mı bu işin? Sayın Cumhurbaşkanımız ‘dağı taşı ekin biz çiftçimizin arkasındayız’ demişti hani kim var arkamızda? Burada kime derdimizi anlatacağımız da şaşırdık.” dedi.

İL YÖNETCİLERİNDEN ŞİKÂYETÇİYİZ

Sanayi tarifesi üzerinden elektrik faturası uygulamasına devam edildiğini ifade eden Aykaç, İl yöneticilerinin sorunlarına çözüm getiremediklerini belirterek şunları söyledi;

“Tarım bakanlığımızda bu sorunumuzla ilgili görüşmek için randevu talep ediyoruz. Çünkü buradaki olaylardan haberi olmadığı için buradakiler yalan dolanla gidiyorlar. Gerçek çiftçiyi gelsin dinlesin gerçek neyse öğrensin. 7 milyon 300 bin lira bir ayda kim ödeyebilir? Biz bu sorunumuzu çözmek için ya kamplarda gideceğiz ya yollarda gideceğiz başka bir alternatifimiz yok. Kuzova olarak biz çiftçiler ölmüşüz.

SANAYİ ELEKTRİĞİ FATURASI GELİYOR

Yarın bu topraklarımıza icra koyar hepsini alırlar. Tarım İl Müdüründen tutun da milletvekillerine kadar buraya gelenler medyaya bir şeyler yaptık demek için geliyorlar. Başka hiçbir şey yok sadece kendi reklamlarını yapıyorlar. Gerçekten çiftçiyi dinleyen burada bir tane yok.

Buradaki elektriğimizin faturası sanayi elektriği üzerinden geliyor. Ben sanayici, fabrikatörüm bin 150 dönüm ekili arazim var bir ayda 1 milyon 380 bin lira elektrik faturası gelmiş bana. Bütün Türkiye duysun bir ayda ödediğim elektrik faturası 1 milyon 380 bin lira. Bu duruma karşı artık eylem yapmayı düşünüyoruz sesimizi cumhurbaşkanı duyana kadar bizde yürüyeceğiz.”

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Verilen sözler tutulmadı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin