Yap İşlet Devret ile köprü yapılsın

featured

İrfan ARSLAN 

  • Keban Barajının yapılması ile bölgede karayolu bağlantısı kesilen ve feribot taşımacılığı ile ulaşım sağlanan Pertek’e köprü talebi sürüyor. Elazığ ve Tunceli’de yaşayan vatandaşlar yıllardır dile getirdikleri tek talep olan Pertek Köprüsü’nün artık yapılmasını bekliyor.
  • Keban Barajı üzerine yapılması talep edilen Pertek Köprüsü, 2019 yılı yatırım programında “Köprü Etüt Proje ve Bilgi Sistemleri-Pertek Köprüsü Proje ve Danışmanlık Hizmetleri” projesi kapsamında yer almaktadır. Yüksek teknoloji gerektiren Pertek Köprüsünün etüt ve fizibilite çalışmaları devam etmekte olup kılavuz planı hazırlanmıştır. Köprü etüt-fizibilite ve proje çalışmalarının tamamlanmasını müteakip yatırım programına alınması ile bütçe imkanlarına bağlı olarak yapım ihalesi gerçekleştirilebilecektir” Denilmişti.
  • Uzun yıllardır üzerinde çalışmaların yapıldığı belirtilen projenin maliyetinin yüksek olduğu ve bu nedenle bu projenin uygulanamadığı ifade ediliyor. Ciddi girişimlerin olmasına karşılık bu köprünün yapımı yatırım programına alınmıyor.
  • Bölgenin beklentisini karşılamak ve Kuzey Güney bağlantısını sağlamak adına bu bölgeye Yap-İşlet-Devret modeli ile bir köprünün yapılması devlete yük getirmeyecek ve bölgenin en büyük probleminin çözümü sağlanacak.
  • Bölgeye yapılacak bir köprü ile Karadeniz ile Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerine ulaşım rahatlayacak.
  • Yılın çok önemli bir bölümünde günlük 3 bin 500 araç feribot taşımacılığı ile taşınıyor. Köprünün yapılması durumunda zaman kaybı ortadan kalkacak.
  • Yap İşlet Devret modeli ile yapılacak bir köprüden yıllık yaklaşık olarak 1,1 Milyon araç geçişi sağlanacak. Bu rakamda yapılacak olan köprünün kısa bir sürede maliyetini çıkarmasını sağlayacak.

 

Bölgede ki ulaşımın rahatlamasını sağlayacak olması nedeniyle uzun yıllardır gündemde bulunan Pertek Köprüsü için Yap İşlet Devret modeli ile köprü yapılması problemin çözümünü sağlayacak bir model olarak tartışmaya açıldı.

Karayolu ulaşımının kesintiye uğradığı ve yıllardır Feribot Taşımacılığı yapılarak ulaşımın sağlandığı Pertek’te köprü yapımı için Siyasetçiler, STK’lar ve Belediyelerin yaptıkları girişimler beklenen sonucu getirmedi. Haberkent Gazetesi olarak sıklıkla eksikliğini dile getirdiğimiz Pertek Köprüsü’nün maliyetinin yüksek olması bu talebin karşılanmasının önündeki en büyük engel olarak görülüyor.

Denizsiz kentleri birleştiren baraj gölünde 'boğaz' keyfi

Bölgenin beklentisine olumlu cevap vermek ve ulaşımda yaşanan zaman kaybının önüne geçilmesini sağlamak adına uzun yıllardır gündemde yer alan Pertek Köprüsü’nün Yap İşlet Devret modeli ile yapılmasının hem özellikle yaz aylarında saatlerce Feribot geçişi uzun oluşan uzun kuyrukları ortadan kaldıracağı hem de zaman kaybını gidereceğini en önemlisi ile Karadeniz ile Güneydoğu ve Akdeniz bağlantılı Lojistik bağlantısını sağlayacağı için ticaretin gelişmesine katkı sağlayacağı belirtiliyor.

 

DEVLET YAPMIYORSA ÖZEL TEŞEBBÜSE YAPTIRILSIN

Tunceli ve Pertek Belediyelerinin, Siyasetçilerin, Sivil Toplum Kuruluşları ile Tunceli Milletvekillerinin köprü yapımı konusunda uzun yıllardır yaptıkları girişimlerin geri dönüşleri olumlu sonuç vermediğini belirten bölge halkı “Burada Devletimizin yaptığı araştırmalar bölgenin ihtiyacını karşılayacak bir köprünün maliyetinin yüksek olduğu nedeniyle olumlu bulunmuyor.Biz böyle biliyoruz. Ancak bu bölgede yıllık 1.1 Milyon araç feribotla taşınıyor. Biz bu bölgeye Yap İşlek Devret modeli ile özel teşebbüsün bir köprü yapılmasını, yolun azalmasını talep ediyoruz. Devletimizin ilgili Bakanlıkları ve kurumlarının bu yönde bir çalışma yapmasını istiyoruz.Bunun yapılması ile devlete bir maliyet yaratılmadan yapımı sağlanır ve belirtilen süre sonunda köprü  devlete devredilir. Böylece devlete bir yük getirilmeden bölgenin problemi çözüm bulur.”

Elazığ - Pertek Arası Feribot Yolculuğu - YouTube

YAZ AYLARINDAKİ EZİYET SONA ERER

Bölgede yaşayan vatandaşlar ve feribot geçişini kullanmak zorunda kapan sürücüler, ”Pertek’te gerek Elazığ yönünden gerek Pertek yönünde yaz aylarında kilometrelerce kuyruk oluyor. Saatlerce buradan geçiş yapmak için bekliyoruz. Bunun önüne geçilmesini sağlayacak bir köprünün yapılması hem zaman kaybını giderecek hem de yaz aylarında güneşin altında kalan insanların mağduriyeti çözüm bulmuş olacak. Sistem yap işlet devret ile çalıştırılırsa problemin çözümü sağlanacak, hem ulaşım hem de vatandaşlar rahatlamış olacak.” dediler

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
 Yap İşlet Devret ile köprü yapılsın

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin