1. Haberler
  2. YEREL
  3. 160 Köy Ve Mahallede Kadastro Güncelleniyor

160 Köy Ve Mahallede Kadastro Güncelleniyor

featured

İrfan ARSLAN

Elazığ Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü, ilimizde yaşanan deprem ve ardından tüm dünyayı etkileyen pandemi sürecine rağmen çalışmalarını artan iş yüküne rağmen belirlenen stratejik hedefler ertelemeden çalışmalarını sürdürüyor.

Tapu ve Kadastro 16. Bölge Müdürü Mahir Tuncer, artan iş yüküne rağmen çalışmalarını büyük bir özveri ile yaptıklarını,  160 köy ve mahallede 147.067 parsel) bulunan parsellerin Kadastro Güncelleme çalışmaları devam ettiğini belirterek şunları söyledi;

“Bölge Müdürlüğümüze bağlı Elazığ Tapu ve Kadastro Müdürlüklerimizde son zamanlarda olağanüstü yoğunluk yaşandığı bu müdürlüklerimizden hizmet alan tüm hemşerilerimizin malumudur. Bu olağanüstü yoğunluğun nedenleri arasında; İlimiz ve bölgemize bağlı diğer illeri de etkileyen 24 Ocak 2020 Sivrice ve ardı sıra gerçekleşen depremler sonucunda yıkılan ve hasar gören yapı stoku, kentsel dönüşüm kapsamında yetkili olan TOKİ, Belediyeler, AFAD, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte Müteahhitler tarafından ve vatandaşlarımızın kendi imkânlarıyla yapı stokunun yenilenmesinde büyük bir artış meydana gelmiştir. Gerek kamu, gerek ise müteahhitve vatandaş eliyle gerçekleştirilen bu dönüşüm ve yeni yapılaşma tüm kamuoyunun da bildiği gibi Tapu ve Kadastro İşlemleri ile birlikte yürütülmektedir.

Örneğin ilimiz Merkezinde yeni yerleşim alanları olarak belirlenen Bizmişen, Yemişlik, Çatalçeşme, Zafran, Yurtbaşı, Akçakiraz, Yazıkonak, Sürsürü Mahallelerindeki yeni konut inşaatları ve Yerinde Dönüşüm yöntemi ile gerçekleştirilen Abdullahpaşa, Rüstempaşa, Mustafapaşa, Kızılay, Karşıyaka Mahallelerindeki toplu konut inşaatları, ayrıca merkeze bağlı köyler ile ilçelerimiz ve bağlı köylerde yerleşim alanlarının belirlenerek yeni köy konutlarının yapımlarının her aşamasında gerek Tapu gerek ise Kadastro Müdürlüğüne bağlı şekilde gerçekleşmektedir. Şöyle ki deprem mağduru bir hemşerimizin hak sahibi olarak belirlenebilmesi, hak sahibi olması neticesinde kendisine tahsis edilecek konutun tespiti, teslimi ve kendisine devri işlemlerinin her aşamasında Tapu ve Kadastro Müdürlükleri bulunmaktadır. “

İş Yükümüz Önemli Ölçüde Arttı

Afetzede vatandaşlarımızın hak sahibi olabilmeleri için uzun yıllardan beri yapmadıkları miras intikali ile mevcut hak sahibine satış ve devir işlemlerinde önceki yıllara göre %300’ü aşkın bir iş artışı meydana gelmiştir. Bu işlemlerdeki malik sayısının fazlalığı, bu malik veya vekillerinin aynı anda tapuya gelememeleri, yine bu maliklere kentsel dönüşüm ve riskli yapı kapsamında yapılan tebligatların geri dönüşümünün zaman alması, diğer kurumlarla yapılan yazışmalar da işlemlerin tamamlanma sürelerini etkilemektedir.

Ayrıca deprem ve salgın kapsamında  AFAD ve diğer kamu kurumlarına verdiğimiz teknik personel ve salgın kapsamında denetim personeli desteğinin halen devam etmesi,

Depremin getirdiği iş yükünün yanı sıra bütün dünyada olduğu gibi ülkemizi ve ilimizi de etkileyen salgın süreci nedeni ile zaman zaman mesai saatlerinin kısıtlanması, sokağa çıkma yasakları ve kronik hastalığı olan personel ile 60 yaş üstü personellerin idari izinli sayılmaları,

İlimiz genelini etkileyen deprem sonrası yaşanan iş artışı ve salgın sürecinde herhangi bir dönüşümlü çalışma müdürlüklerimizce gerçekleştirilmemiş ise de personelimizin bu amansız hastalığa yakalanması ya da temaslı olmasından kaynaklı olarak tam kapasite ile çalışılamamış olması personel üzerindeki iş yükünü artırmıştır.

Bu kadar özel durumla ilimiz karşı karşıya olmasına karşın, Cumhurbaşkanlığınca da onaylanmış olan Kurumumuz Stratejik Hedefleri doğrultusunda Projeli işlerimizde herhangi bir erteleme olmaksızın devam etmektedir.  İlimiz genelinde bu yıl başlanılan ve halen devam eden 160 köy ve mahallede(147.067 parsel) bulunan parsellerin Kadastro Güncelleme çalışmaları devam etmektedir. Bu çalışmalar ile yatırımcı kuruluş olan kurumlarımızın (DSİ, Karayolları, İl Özel İdaresi, TOKİ vb) işlemleri de hızlanmaktadır. Güncelleme Çalışmaları sırasında kayıt dışı olup vatandaşlarımız tarafından kullanılmakta olan arazilerin hazine adına kaydı sağlanarak ekonomiye kazandırılması sağlanmakta ve gerek vatandaşlarımızın gerek ise Milli  Emlak Müdürlüklerinin iş yükü ve maliyetleri de azalmaktadır.

İlimiz genelinde yapılan diğer kamu kurumlarımızın baş aktör olarak yürütücüsü olduğu Arazi Toplulaştırma, Kamulaştırma, Orman Kadastrosu ve 2/B arazileri kapsamında bu projelerin aksamaksızın yürütülmesi için verilen teknik personel desteği, kadastro kontrolü ve tapu tescil çalışmaları devam ettiğinden talepler hizmet standartlarımız da belirtilen süreler dâhilinde karşılanmaya çalışılmaktadır.

Arşiv Bilgileri Dijital Ortama Aktarıldı

Yine Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün hizmet kolaylaştırması açısından yürüttüğü projelere bakacak olursak;

3 Boyutlu Kadastro ve MEGSİS projeleri kapsamında tüm parsel verilerimizin sayısallaştırma çalışmaları ile tapuda kayıtlı tüm yapıların mimari projelerin dijital ortama aktarılması ve güncel haritalara işlenerek 3 boyutlu hale getirilmesi çalışmaları büyük oranda tamamlanmıştır. Bu proje tamamlandığında tapuda kayıtlı tüm yapılar 3 boyutlu olarak görülebilecek ve Adrese Dayalı Nüfus Sistemi ile entegre hale getirilerek özellikle yaşadığımız depremde de önemi bir kez daha ortaya çıkan coğrafi bilgi sistemi, mülkiyet bilgileri, sahadaki yapı stoğu, gerçek ikamet bilgileri, yapıların mimari durumları, yapıları fiili durumlarını barındıracak şekilde tüm kamu kurumlarına ve incelemeye yetkili talep eden gerçek ve tüzel kişilerin hizmetine sunulacaktır.

Tapu Türkiye ve Tarbis  Projesi kapsamında Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinde bulunan tüm arşiv belgeleri taranarak dijital ortama aktarılma işlemi ülke genelinde devam etmektedir. Yakın zamanda yapılan mevzuat değişikliği ile bunun alt yapısıda oluşturulmuştur. Bu proje ile Tapu Müdürlüklerindeki bölgesel veya dönemsel olarak yaşanan yoğunlukların önüne geçilmesi için  tüm personelin iş gücünden yararlanılacaktır.

Web Tapu Sistemi Devrede

Hemşerilerimizden Tapu ve Kadastro işlem başvurularını bu müdürlüklere gelmeden sadece  büyük bir proje olan Web-Tapu sistemi kapsamında, https://webtapu.tkgm.gov.tr/ adresinden e-devlet şifreleri ile yapmalarını, varsa tapu harçlarını yatırdıktan sonra sadece randevu saatinde tüm taraflar ile birlikte tapuya imza için gelmelerini istirham ediyoruz. Web-Tapu üzerinde istenilen bilgiler eksiksiz ve doğru girilmesi durumunda, yapılan başvuru anında sistemimize düşmekte ayrıca randevu ve başvuruya gerek kalmamaktadır.  Yapılan eksik başvurular ile ilgili başvuru sahipleri de sms ve telefonla aranıp bilgilendirilmekte eksik evraklar tamamlanmaktadır.

Bu süreçte büyük gayret göstererek gece-gündüz mesai ayırt etmeden çalışan tüm Tapu ve Kadastro Müdürlüklerimizde çalışan personelimize teşekkür ediyoruz.  Yine bu süreçten Tapu ve Kadastro personelinin özverili çalışmaları yanında, vatandaşlarımızın da gösterdiği sabır, iyi niyet ve dayanışma içerisinde çıkacağız. Bu sebeple vatandaşlarımızdan haklı talepleri ile ilgili hoşgörü bekliyoruz.” dedi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
160 Köy Ve Mahallede Kadastro Güncelleniyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin