DEZENFORMASYON YASASI YEREL GAZATELERİ YOK ETMEMELİ

Dezenformasyon; dünyanın ortak, önemli ve acil sorunlarından biridir. Dezenformasyon sadece iktidarların değil, iktidarı ve muhalefetiyle tüm ülkemizin sorunudur. Mutlaka mücadele edilmelidir. Bu konuda TBMM’ye gelen yasanın yapılacak olan görüşmelerin ardından yasalaşması söz konusu olacaktır.

Ülkemizin tüm illerinde yayın hayatını sürdürmekte olan Gazeteler yayın yaptıkları illerin sağduyusudur. İllerinin ve insanlarının problemlerini gündeme taşıyıp bunların çözüm bulmasını sağlamaktadırlar. Türkiye’de basılı, görsel, işitsel ve elektronik habercilik genel bir mesleki düzenlemeye ihtiyaç duymaktadır. Ancak bu çalışma yapılırken, yasal düzenlemeler getirilirken, yerel gazetelerin sıkıntıya düşmesine zemin hazırlanmamalıdır.

Yasa teklifi sayesinde internet mecrasında faaliyet gösteren basın kuruluşları da hak ettikleri şekilde desteklenecek, ekonomik anlamda can suyu sağlanacaktır.

Ancak, bu düzenlemeler yapılırken, gazetelerin payından kesinti yapılmamalı, teklifin ilgili maddeleri “gazetelere, özellikle de yerel gazetelere yani sağduyuya darbe vurulmadan” internet haber sitelerinin desteklenmesi şeklinde düzenlenmelidir.

Şöyle ki; Kanun teklifinde yer alan 25. maddedeki “gazete veya internet haber sitesi” bölümü, mutlaka “gazete ve internet haber sitesi” olarak değiştirilmelidir. Ayrıca, “Toplam muhammen bedeli beş yüz bin Türk Lirasının altında” ibaresinin, “Toplam muhammen bedeli elli bin Türk Lirasının altında” şeklinde değiştirilmesi, daha hakkaniyetli olacaktır. 27. maddedeki talebimiz ise, “gazetelerin en az ikisinde ve internet haber sitesinde” olarak düzenlenmesidir.

Gelişen teknoloji ile habercilik alanında hızın önemi kendini göstermektedir. Bunun için şu anda da bu konuda hizmet verilmekte, vatandaşlar yaşanan gelişmeleri ve olayları anında ellerinde ki telefonlardan, tabletlerden ve bilgisayarlarından bir tuşa tıklayarak öğrenebilmektedirler. Ancak bu hızın yanında basılı olan gazetelerin yarınlara taşınması için gerekli düzenlemeler yapılırken, bu konuda yapılan toplantılarda ortaya çıkan sıkıntıların çözümü de sağlanmalıdır. Başta dezenformasyon olmak üzere basının sorunlarının çözümü için ilgili kuruluşlarla ortak çalışmaların sonucunda Gazete sahiplerinin veya temsilcilerince ortaya konulan çekinceler bir rapor haline getirildi mi?  TBMM’ye gelen ve görüşülmeye başlanan yasanın görüşülmesinde eğer bir rapor haline getirilen görüşler ne kadar etkili olacak, dikkate alınacak mı?

Yasanın yasalaşmadan önce mutlaka geniş katılımlı bir toplantıda Gazete Federasyonları, Cemiyetleri ve sahiplerinin katıldığı toplantıda tekrar değerlendirilmesi sağlanmalı ve bunun sonucunda ortak değerlendirme sonucunda yasalaşması yönüne gidilmeli. Aksi takdirde gelecekte Anadolu’da çok sayıda gazete yayın hayatına son vermek zorunda kalacak…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
DEZENFORMASYON YASASI YEREL GAZATELERİ YOK ETMEMELİ

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin