EĞİTİMDEKİ SIKINTILAR GİDERİLMELİ

İlimiz 80 ve 90’lı yıllarda eğitim alanında gerek bölgede gerek ülke genelinde elde ettiği sonuçlar ile önemli bir il konumundayken, bugün maalesef arzulanan yerin çok uzağında. Bunun nedenleri sebepleri çokta gizli saklı değil. Aslında ilimizde bu konuda emek verenler, sıkıntıları gündeme taşıyanlar sıkıntının giderilmesini eğitimde belirlenen hedeflere ulaşılmasının çalışmalarını yapmalarına karşılık maalesef hedefe ulaşmakta sıkıntı yaşıyorlar.

Elazığ’da 90’lı yıllar da Eğitim sektöründe yapılan çalışmalar ve alınan sonuçlara baktığımızda ülke genelinde ki sıralamada Türkiye 6. Olarak görüyoruz. 2000’li yılların başında baktığımız da 12. Sırada olduğunu görüyoruz. Bugün 2020 ve 2021 yılları sıralamasına baktığımızda, ilin yöneticileri açıklamasa da 73. Sırada yer aldığımız görülüyor.

Ne oldu da bu kadar geriledik?

2020 yılında bir deprem ardından da pandemi süreci yaşadık. İlimizde eğitim kurumları ağır hasar aldı. Bunların bir bölümü yıkıldı. Yerine yenileri yapıldı. Ardından pandemi sürecinde eğitim uzaktan verildi. Bunun da olumsuz sonuçları oldu. Bunlar yaşanan olumsuzluklar, ülke sıralamasında gerilememize neden olabilir ancak bu kadar gerilemenin nedenleri olmamalıydı.

Baktığımız da okullarda verilen eğitimin yetersiz kalması nedeniyle Veliler öğrencilerine özel ders aldırıyor veya ilimizde açılan kurs merkezlerine gönderiyorlar. Buna rağmen ilimizin eğitimde 73. İle 78. Sıralarda yer alması söz konusu oluyor ise bunun çok iyi irdelenmesi, nedenlerinin bulunması ve bunların çözümü için gerekli çalışmaların yapılması gerekiyor.

Eğitimde ki fiziki mekân problemi yapılan ve yapımı devam eden okulların hizmete açılması ile giderilmiş durumda. Yapımı planlanmış veya güçlendirilmesi planlanmış okullarımızın bu yaz döneminde tamamlanması ve yeni eğitim yılına hazır hale gelmesi hedeflenmiş. Böylece bu sıkıntı çözüm bulmuş olacak. Ancak asıl problem eğitimin okulda yeterli düzeyde verilmemesi mi, eğitim müfradatındamı? Bunların tespit edilmesi ve bu konuda Bakanlık ile temas halinde olunması sıkıntıların giderilmesine katkı sağlayacaktır.

Elazığ Valiliği ilimizde 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumu kapsamında olan merkezlere yaptığı denetimlerde 7’sinin kapatılmasına karar verildiğini açıkladı. Ancak bu konuda ilimizde çalışma yapan KURSDER’in verilerine baktığımız da ilimizde 150’ye yakın kurs merkezinin bulunduğunu görmekteyiz. Bunların da denetlenmesi yapılacak mı? Bunların hangi kapsamda ne kursu verdikleri incelenecek mi?

Ve asıl önemlisi bu kurs merkezlerinin bu kadar çok sayıda olmasını gerektirecek neden ortaya konulacak mı?

Eğitimde fırsat eşitliği nasıl sağlanacak?

Parası olan velinin öğrencisi okuyacak olmayan velinin öğrencisi okumayacak mı?

Kısacası eğitimde yaşanan sıkıntıların giderilmesini sağlayacak adımların taviz verilmeden atılması gerekiyor…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
EĞİTİMDEKİ SIKINTILAR GİDERİLMELİ

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin