ENFLASYON RAKAMLARI NEDEN FARKLI AÇIKLANIYOR

Enflasyon, fiyatlar genel düzeyinin sürekli ve hissedilir artışını ifade eden bir durumdur. Diğer bir tanımı nominal millî gelirin, bu gelirle satın alınan mal miktarına (gerçek millî gelire) nazaran artması yani şişmesi demektir.

Ülkemizde aylık ve bunun toplamı ile yıllık enflasyon rakamları TÜİK tarafından resmi olarak açıklanıyor. Ancak bunun yanında bu konuda çalışma yapan başka kurumlarda aylık ve yıllık enflasyon oranlarını açıklıyorlar. Nedense bu konuda hiçbir zaman rakamlar birileri ile örtüşmüyor. TÜİK ‘in açıkladığı enflasyon her zaman düşük çıkıyor. Buna karşılık Enflasyon Araştırma Grubu (ENAGrup) ile İstanbul Ticaret Odası (İTO)’nun açıkladığı rakamlar daha farklı çıkıyor.

TÜİK enflasyon rakamlarını belirmek için oluşturduğu sebep peki ürünleri baz alarak ortalamayı belirliyor. Son açıklamasında ise sepeti açıklamadı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Nisan’da yüzde 69,97 olan enflasyon, Mayıs’ta yüzde 73,50 ile 24 yılın zirvesine yükseldi.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAGrup), tüketici fiyat endeksinin (E-TÜFE) mayıs ayında yüzde 5,46, son 12 ayda yüzde 160,76 arttığını açıkladı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul’da perakende fiyatların mayısta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 87,35, bir önceki aya göre yüzde 5,84 arttığını açıklamıştı.

Ülkemizde yaşanan bir ekonomik sıkıntı herkesin ve herkesimin kabul ettiği bir gerçek. Ücretli çalışan kesim bu hayat pahallılığı karşısında eziliyor. Çünkü sürekli zam geliyor. Akaryakıta gelen zam iğneden ipliğe herşeyi etkiliyor. Alınan tüm önlemlere karşılık bu konuda bir rahatlama söz konusu olmuyor. Esnaf ve üreticilerde girdi fiyatlarında yaşanan artıştan muzdarip. İnşaat sektörü krizde. Bu kriz aşılamaz ise sıkıntı daha çok artacaktır. Çünkü bu sektör direk ve endirek 100’ün üzerinde esnafı etkiliyor. Satın alma gücünde zayıflamalar, sosyal huzursuzluklara yol açar. Spekülasyon kazançlar alınteri kazançlarına üstün gelir. Enflasyondan genellikle dar ve sabit gelirliler (memurlar) çok zarar görür. Çünkü gelirlerinin yükselen fiyat düzeyine intibak etmesi zordur. Para değerini gücü de zayıflar.

Ocak ayında belirlenen maaşlar yaşanan enflasyon karşılığında eriyor. Alım gücü azalıyor. Bunun dengelenmesi için Temmuz ayında tekrar bir maaş düzenlemesinin yapılması talep ediliyor, bekleniyor. Bu konuda bazı çalışmaların yapıldığı açıklanıyor. Beklenti bu yönde. Yeni bir maaş düzenlemesi belki ücretli çalışanların sıkıntısını bir nebzede olsa çözümleyecek ancak Asgari ücretliye yapılacak artış ile işveren yeni sıkıntılar ile karşılaşacak.

Burada yapılması gereken üretimin artırılması, enflasyona neden olan sıkıntıların çözüm bulması. Aksi takdirde açıklanan enflasyon ile yaşanan hissedilen enflasyon insanlarımızın sıkıntılarını dahada artıracaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ENFLASYON RAKAMLARI NEDEN FARKLI AÇIKLANIYOR

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin