ÖSYM, “EMEĞİNİZ, EMANETİMİZDİR.” DEMİŞTİ!

31 Temmuz Pazar günü düzenlenen ve 1 milyondan fazla gencimizin yıl boyunca hazırlanıp, umutlarla girdiği Kamu Personel Seçme Sınavı’nda (KPSS) şok gelişme yaşandı.

KPSS’ de sorulan 20’den fazla sorunun, bir yayınevinin deneme testlerinde çıkan sorularla noktasına virgülüne kadar aynı olduğu ortaya çıktı.

Üstelik de soruların internet ortamında 1000 dolar karşılığında satıldığı iddialarına karşılık, CHP Mersin Milletvekili bu iddiaları meclis gündemine taşıyarak Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in cevaplamasını isteyerek konuyla ilgili soru önergesi bile verdi.

Olayın gündemde olay yaratmasıyla birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ “Devlet Denetleme Kurulumuzun 2022 KPSS ile ilgili yapacağı inceleme sonucunda elde edilen veriler titizlikle değerlendirilecek, gerekli adımlar ivedilikle atılacaktır. Tek bir evladımızın dahi mağdur olmasına asla müsaade etmeyiz.” açıklamasını yaparken skandal olay sonrası ÖSYM Başkanı Halis Aygün, Resmi Gazete ‘de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla görevden alındı.

Sınava katılan bazı adaylar, sorulan soruların bir yayınevinin deneme kitapçığındaki sorularla benzer olduğunu iddia etti. Adayların sosyal medyada, sınav sorularının yayınevinin deneme testlerindeki sorularla bire bir olduğunu paylaşılmaları üzerine büyüyen tepki sonrası, yapılan incelemede sorularda benzerlik olduğu görüldü.

Geniş kapsamlı araştırma yapılabilmesi için Devlet Denetleme Kurulu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Skandal olay sonrası 31 Temmuz’da yapılan KPSS iptal edildi.

Önemli olan bir diğer konu ise KPSS tek bir sınavdan oluşmuyor. Üç farklı oturumda yapılan sınavın kalan iki oturumu daha var.

Bunlardan biri 6-7 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek olan KPSS Alan oturumu yani kariyer mesleklerine hazırlanan adayların gireceği sınav.

Diğeri ise 14 Ağustos’ta yapılacak olan Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan eğitim kurumlarında kadrolu olarak öğretmenlik yapmak isteyen tüm öğretmen adaylarının girmesi gereken ÖABT sınavı.

Gündemdeki asıl merak edilen soru; “Bu hafta sonu KPSS sınavı olacak mı? “sorusuydu.

Sınavlar ertelenecek mi; yoksa iptal mi edilecek mi? diye merak ederken yetkililerden beklenen açıklama geldi.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün görevden alındığı için yerine atanan yeni ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy sınav ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, 31 Temmuz’da yapılan sınavın iptal edildiğini, 6-7 Ağustos 2022 ve 14 Ağustos 2022’de yapılacak olan KPSS oturumlarının da ertelendiğini bilgilerini kamuoyu ile paylaştı ve yeni sınav takviminin 17 Eylül’de başlayacağını belirtti.

Sözü geçen yayınevinin 2014 yılında da benzer olayda adı geçmiş ve söz konusu yayınevi bu olayın doğruluğunu kabul etmişti. 2014 KPSS ‘ yer alan 27 tarih sorusunun 21 tanesi,basan yayınevinin kitabında yer alan sorularla benzerlik taşıyordu.

Devlet içinde sisteme müdahaleye yetkisi olan kişilerce anlaşmalı olarak sınav sorularının ayarlanıp, istedikleri kişilere verilmesi/satılması; şebekeleşme, kayırmacılık, örgütlenme olduğunu gösteriyor.

Bundan beş yıl önce yapılan FETÖ araştırma raporunda 2000 ile 2013 yılları arasında devlet kadrolarına 4 bin 978 kişinin yerleştirildiği ortaya çıkarılmıştı.

Demek ki FETÖ’ den dolayı devlette boşalan kadrolara yerleştirilme gayreti içinde olan başka grupların varlığı söz konusu!

Alın teri döken binlerce adayın emeği yine yendi. Umutları söndürüldü.

İşin acı tarafı da ÖSYM, ”Emeğiniz, emanetimizdir.” ilkesini yerine getiremeyerek kendisine olan güveni bir kez daha zedeledi.

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ÖSYM, “EMEĞİNİZ, EMANETİMİZDİR.” DEMİŞTİ!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin