SICAKLAR BAŞLADI, TEDİRGİNLİKTE

Soğuk ve bu yıl bol yağışlı bir kış ve ilkbahar mevsimini geride bırakıp yaz aylarına girdik. Birden bastıran sıcaklar ile insanlarımız özellikle hafta sonlarında veya akşam saatlerinde kendilerini serinletecek mekânlara gitmeye başladı. Hemen her yıl yaşanan bu görüntü elbetteki bundan sonrada devam edecek ancak burada tüm insanlarımızı tedirgin eden bir konuya da dikkat çekmek istiyorum. Özellikle geçen yıl ülkemiz bu konuda çok önemli sıkıntılar yaşadı. Binlerce kadar alandaki ormanlarımız, makilikler çıkan yangınlar nedeniyle yok oldu. Bu nedenle yaz aylarında ki sıcaklardan kaçıp serin ve ağaçlıklı mekânlarda yapılacak olan piknik veya diğer etkinliklere aman ne olursunuz öncelikle ateş yakmayın eğer yakacak olursanız da mutlaka söndüğünden emin olarak bulunduğunuz alanı terk edin.

Küresel iklim değişikliği sadece ülkemizi değil tüm dünyayı olumsuz etkiliyor. Artan nüfusa karşı daralan tarım alanları gıda konusunda gelecek adına SOS veriyor. Bu nedenle ağaçlık alanların artırılmasına yönelik başta Orman Bölge Müdürlüğümüz olmak üzere tüm kurumlar önemli bir çalışma içindeler. Ağaçlık alanların azalması yağışların da azalmasına bizim için çok önemli olan oksijen salınımının azalmasına neden oluyor. Yağışların azalması yine bizim için son derece önemli olan Su’yun azalmasının yanında tarımsal alanların sulama ihtiyacını da zorlaştırıyor. Yine özellikle son birkaç on yıldır nasıl başladığını bilmediğim son derece yanlış bir uygulama olan anız yakma olaylarının da sona ermesi sağlanmalı. Hatta gerekirse bu konuda yetkililer cezai işlem başlatmalı. Çünkü anız yakılması tarlada kalan tohumların yanında toprak için faydalı olan canlıların da ölmesine neden oluyor. Yani ekip biçtiğimiz ve alın teri dökerek emeğimizin karşılığında ekmeğimizi kazandığımız tarlalarımızı kendi elimizde verimsizleştiriyoruz. Oysaki hasadın ardından tarlada kalan anızlar tarla için doğal gübre olma özelliğini de taşıyor.

Bilinçli hareket edersek yangın riskini en aza indirmiş olacağız.

Peki ne yapmalıyız?

Öncelikle hafta sonları gittiğimiz piknikte kesinlikle kontrollü hareket etmeliyiz. Eğer ateş yakılacaksa mutlaka bol su dökerek söndürmeliyiz. Aça ile seyahat halinde isek içilen sigaranın yanık vaziyette dışarı atılmasının önüne geçmeliyiz. Yine cam şişeli içeceklerin şişelerini araçtan dışarı atmamalıyız. Çünkü dışarı atılacak olan cam şişe ve türevleri sıcakta ısınacak ve kuru otların tutuşmasına neden olacaktır. Uzun yıllar yapılan çalışmalar ile fidanların orman olmasını biranlık dikkatsiz veya bilinçsiz davranış veya hareketimiz ile yok etmeyelim.

Unutmayalım. Dikkatsizlik veya unutkanlık sonucunda yanan Orman ve Ağaç değil, geleceğimizi bırakacağımız çocuklarımızın dünyasıdır. Onlara en iyisini bırakmak için hareket etmeliyiz.

Lütfen birazcık dikkat ve bilinçli hareket edelim. Ormanlık alanlarımızı ve dünyamızı felaketlere sürüklemeyelim.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
SICAKLAR BAŞLADI, TEDİRGİNLİKTE

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin