ÜRETİCİLERİN SESİNE KULAK VERİLMELİ

Tarım ve Gıda son yıllarda tüm dünyanın gündeminde önemini artırıyor. Dünyanın nüfusu arttıkça daralan toprak tarımsal alanda sıkıntıların yaşanmasına, gıda üretiminin ise daralmasına yol açıyor. Yapılan araştırmalarda dünya nüfusunun 2050 yılında 10 Milyara yaklaşacağı( 9.7 Milyar) olacağı bunun da gıda üretiminde sıkıntı yaratacağı belirtiliyor.

Türkiye, bulunduğu coğrafyada sahip olduğu tarımsal alanlarda ürettiği gıda ile kendine yeten ülkelerden biriydi. Ancak özellikle 2 binli yıllardan sonra köyden kente göç ve özellikle tarımsal alanda ki miras yoluyla toprakların bölünmesi üretim yapılan alanların daralmasına, küçülmesine neden oldu. Köyden kente göçen nüfus doğal olarak üretimden uzaklaşmış oldu. Köyde kalanların da maliyetlerin artışından dolayı üretimden uzaklaşması söz konusu oluyor. Tarımsal üretimde verim ve kalitenin düşmeside yapılan üretimi olumsuz etkiliyor.

Tarım ve Hayvancılıkla uğraşan üreticilerin sıkıntıların aşılması noktasında  Devletten talepleri var.Bu taleplerin masaya yatırılması ve değerlendirilmesi, kısa orta ve uzun vadeli olarak belirlenecek çözüm yollarının uygulamaya konularak bir Tarım Master Planı oluşturulması sağlanmalı.Bu alanda yapılan çalışmalar var. Hedef üreten Türkiye’nin bu sektördeki üretimini artıracak günlerine yeniden dönmesini sağlamak. Üreten bir ülke olmanın yanında  üretimin kalitesinin artırılması ve verimini yükseltilmesi sağlanmalı. Tarım üreticilerinin bulundukları yerde kalmalarının sağlanması, hayvancılık sektöründeki üreticilerinin de yaya, mera ve kışlaklarını sağlamalı. Halen daha yayla ve mera konusunda sıkıntı yaşandığı üreticiler tarafından dile getiriliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığının yaptığı planlamalar mutlaka üretimde bir artışı sağlıyor.Ancak bu alanda ki beklentilerin tam olarak karşılanabilmesi adına, öncelikli olarak Maliyet artırıcı unsurlara, girdi maliyetlerine çözüm getirmek.Mazot gübre fiyatlarında düşüş sağlanmalı. Çiftçi eğitiminin artırılması, yeni teknolojilerin, pazarlama sistemlerinin, teşviklerin ve mevzuat konusunda üreticilerin bilgilendirilmesi sağlanmalı. Ülkemizde ki tarım alanlarının en önemli problemi olarak görülen arazilerin parçalı ve dağınık yapısından kurtarılması konusunda önemli adımların atılması, toplulaştırma programlarının taviz verilmeden devam ettirilmesi. Sulanabilir tarımsal alanların artırılması. Verim ve kalitenin artırılması.

Dünya önümüzdeki 15-20 sonra Gıdaya ulaşımda büyük sıkıntı yaşayabilecek. Bunu tüm dünya ülkelerinin tarım sektörü yetkilileri ifade ediyor. Tarım Sektörü tüm dünyada stratejik bir önem kazanacak. Ülke olarak bu konuda gerekli önlemleri almamız durumunda Tarım sektöründe çok güçlü bir hale gelmemiz mümkün olacak.

Tarım ve Orman Bakanı Prof.Dr. Vahit Kirişci, bir dizi programlara katılmak üzere ilimize geldi. Bu kapsamda Üreticiler ile de biraraya geldi. Burada üreticilerin Bakanımıza sundukları talepler ve beklentilerin Bakanlığımızca mutlaka dikkate alınması, gerekli adımların atılarak beklentilerin karşılanması hem ilimizde ki üreticilerin hemde ülkemizin kazanmasını sağlayacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ÜRETİCİLERİN SESİNE KULAK VERİLMELİ

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin