ALLAH AŞKINA BİZ NASIL GİRDİK NEDEN YOK SAYILIYORUZ?

6 Şubat’ta ülkemizin yüreğine kor gibi düşen bir deprem yaşadık. 11 ili etkileyen bu depremin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada 10 ilde OHAL ilan edildiğini açıkladı. Elazığ olarak biz bu kapsamın dışında kaldık. Daha sonra yapılan girişimler sonucunda depremden yaklaşık olarak bir hafta sonra Elazığ Genel Hayata Etkili AFED Bölgesi kapsamına alındığı açıklandı.

Bilindiği gibi Elazığ olarak 24 Ocak 2020 tarihinde 6.8 şiddetinde bir deprem yaşadık. Allaha çok şükür can kaybımız çok az oldu.

Bunu sevindik. Ancak depremin ilimizde fiziksel etkisi çok büyük oldu. İlimizde büyük bir yıkım ve karşılığında konut yapımı süreci yaşadık. TOKİ ilimizde 25 bin konut yaptı.

Depremin ardından bölgemizde yaşanan sarsıntılar ve 6 Şubat’ta yaşadığımız depremin ardından ilimizde 2 vatandaşımız yıkılan bir binanın enkazının altında kalarak hayatlarını kaybettiler. Yapılan hasar tespit çalışmaları kapsamında 600’ün üzerinde binada ki bağımsız yaklaşık 5 bin konut ve işyeri yıkım kapsamına alınmış durumda.

24 Ocak 2020 depreminin ardından ilimizin Genel Hayata Etkili Afet bölgesi kapsamına alınması gerektiğini açımlayanlara karşı özellikle iktidar kanadı böyle bir durumun mümkün olamayacağını açıkladılar.

Hatta bazı yöneticilerimiz” Elazığ bu kapsama alınırsa bir çivi bile çakamayız” diyerek o gün bu teklifi şiddetle red etmişlerdi.

“Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” tanımı ve kapsamı 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun çerçevesinde belirleniyor. Bu kanunun kapsamında yer alan maddelere bakıldığında ilimizin bu kapsama alınması gerektiğini görüyoruz.

Ancak nedendir bilmiyorum biz bu kapsama girmek için adeta yalvardık. Sonuçta bu kapma alındığımız ifade edildi. Ancak 6 Şubat’ta depremin halen 10 ilde etkili olduğu, Elazığ’ın bu illerde yapılan uygulamaların kapsamı dışında tutulduğunu görüyoruz. Bunun son örneğini Kredi Garanti Fonu’nun uygulamalarını 10 ilde başlatmasına karşılık aynı konumda olan Elazığ’ın kapsam dışında tuttuğudur.

Neticede yine birileri devreye girip bu olumsuzluğunu gidermenin çabasında oldular.

Aynı şekilde Basın İlan Kurumu da aldığı kararda Deprem bölgesindeki gazetelere maddi destek sağlanmasına, gazetelerin mevzuatın bazı hükümlerinden muaf tutulmasına ve gazetecilere verilecek borç para miktarının artırılarak geri ödemelerin ertelenmesine karar verildiğini açıklıyor. Uygulama yine 10 ili kapsıyor. Yani Elazığ bu uygulamanın dışında kalıyor.

Yahu birileri çıkıp bu durumu bizlere net olarak anlatsın.

Biz Elazığ olarak bu kapsamda yer alıyormuyuz?

Eğer alıyorsak, depremin etkili olduğu illerde yapılan önlemler ve uygulamalar bizde neden uygulanmıyor? Biz Elazığ olarak Deprem bölgesinde ki illerde uygulanacak önlem ve sağlanacak katkılardan faydalanmak için sürekli birilerine gidip bizde buradayız mı diyeceğiz?

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ALLAH AŞKINA BİZ NASIL GİRDİK NEDEN YOK SAYILIYORUZ?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin