ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLMALI?

Ülkemizde çalışan nüfusun yaklaşık olarak 10 milyonu Asgari Ücret ile çalışıyor.

Asgari ücret, yasal olarak belirlenen işçilere ödenebilecek en düşük ücrettir.

İşçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım, kültür vb. gereksinimlerini günün fiyatları üzerinden en az düzeyde karşılayacak biçimde hesaplanır. Bu doğrultuda 2023 yılı için belirlenmesi için başlayan görüşmeler öncesi bu konuda işçi sendikalarının yaptıkları araştırmalar sonucunda ortaya bir rakam çıkmış durumda.

Farklı sendikaların yaptığı araştırmalar sonucunda 2023 yılı için Asgari ücretin, yıllık enflasyon rakamları da göz önüne alınarak en düşük artışın 3750 TL.

Olması talep ediliyor. Ancak başlayan görüşmeler sonucunda ortaya nasıl bir rakam çıkacak bunu da hep birlikte göreceğiz.

2022 yılının ekonomik olarak yaşanan gelişmeleri karşısında eriyen Asgari

Ücretin, 2023 yılı için belirlenirken, masada oturan tarafların özellikle faiz indirimi sonrasında dövizin yükselmesi ve buna bağlı olarak tüm ürünlere zam yapılması ile zor durumda kalan bu maaşı alan kesimin biraz nefes almasını sağlayacak bir rakamı belirlemesinden yana.

Yine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın beklenenin üzerinde bir rakam belirlemesi açıklaması da ümit verici ve beklentilerin artmasına neden oldu.

Buradan hareketle, Asgari ücretin yıllar içerisinde enflasyon dolar kuru ve altın fiyatları karşısındaki gerilemesini ortadan kaldıran, büyümeden, milli gelir artışından payını alan, tümüyle vergi dışı bırakılan ve kesinti yükünün Hazine’den karşılandığı bir asgari ücret olmalı. Ayrıca açlık sınırı ve yoksulluk sınırı rakamları dikkate alınarak belirlenmesi bekleniyor.

4 kişilik bir ailenin, Açlık ve Yoksulluk sınırına göre yapılan hesaplamalarda geçimi için 7245 lira, yoksulluk sınırının ise 23 599 lira olduğu belirtiliyor. Bu nedenle 2023 yılı için belirlenecek olan rakamın hem ailenin geçimini sağlayamasına yetmesine hem de meydana gelebilecek artışları karşılamasına yeterli bir düzeyde olmasına özen gösterilmelidir.

Asgari Ücret ile çalışan insanların beklentisi sıkıntılarına çözüm getirecek bir rakamın belirlenmesi. Ancak bu rakamı belirleyecek olan tarafların yapacakları toplantıdan ne çıkacak bunu herhalde önümüzdeki hafta sonunda net olmazsa bile yaklaşık olarak göreceğiz. Bakalım

Asgari Ücret Belirleme Komisyonu ülkemizdeki gerçek rakamlara göre bir belirlememi yapacak, yoksa belirlenecek olan Asgari ücret hayal kırıklığına mı yol açacak.

Asgari ücret alarak geçim yapanların beklentisi 8500 bira ile 10 bin lira arası.

Olması gereken 2023 yılında ekonomik olarak yaşanacak gelişmeler ne olur bilinmez ama 4 kişilik bir ailenin sıkıntı yaşamadan yaşabilmesini sağlayacak artışın yapılması.

Şu anda bazı rakamlar telafuz ediliyor ancak Aralık ayının başında Komisyon toplanacak ve Asgari Ücret konusunda ortaya net olmasa da yaklaşık bir rakam çıkacak.Bakalım beklentiler karşılanacak mı?

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLMALI?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin