GIDA ÜRETİMİNİ ARTIRMALI İSRAFI AZALTMALIYIZ

Tüm dünya devletleri gelecekte yaşanabilecek gıda sıkıntısına çözüm getirmek adına bugünden önlemler almaya başladı. Aslına baktığımız da bugünde dünyanın gıda konusunda sıkıntı yaşadığını görüyoruz. Yapılan hesaplamalarda dünyanın 2050 yılında nüfusunun 9 Milyarı bulacağı, bu nüfusun gıda ihtiyacını karşılamak adına da gıda üretiminin bugünkü üretimin 60 katına çıkarılması gerektiği belirtiliyor.

FAO’nun 2020 Dünyada Gıda Güvencesi ve Beslenme Durum Raporuna göre, dünyada yaklaşık 690 milyon insanın aç olduğu, 2019 yılı itibarıyla 2 milyar insanın güvenli, besleyici ve yeterli gıdaya düzenli olarak erişemediği belirtilirken açlıktan etkilenen insan sayısının 2030 yılına kadar 840 milyonu aşacağı tahmin ediliyor.

  1. Yüzyılın son çeyreğinde dünya tarımsal üretim ve gıda potansiyeli üzerinde oldukça iyimser tahminler yapılmaktadır. Hesaplamalara göre halen tarım yapılan 1.4 milyar hektar tarım arazisinden elde edilen geleneksel ürünlerin toplam kalori değeri beslenme biliminin gerektirdiği ölçüler içinde 4.5 milyar insanı doyurabilecek kadardır. Buna ilave olarak bugün, tarıma elverişsiz olan arazilerin ıslahı ve ekilebilir alanların miktarının 4-5 milyar hektara çıkarılabileceği, bu miktar ekilebilir ve üzerinde hayvan yetiştirilebilir arazide çağdaş tarım tekniklerinin uygulanması ile elde edilecek ürünlerin 9 milyar insanı besleyebileceği tahmin edilmektedir.

Ülke olarak bu alanda sahip olduğumuz tarım arazilerini öncelikli olarak verimini artıracak çalışmalar yapmalı, akabinde de tarım arazisi olmaya el verişli olmayan arazileri de tarım arazisi olarak kullanmak adına gerekli çalışmaları yapmalıyız. Gelecekte tüm dünyanın en önemli ihtiyacı gıda olacak. Para ekonomik zenginlik bir yerde çözüm olmayacak. Öyleyse Türkiye olarak ve Elazığ olarak tarımsal alanda çok önemli hedefler koyarak bunları gerçekleştirme adına planlamalar yapmalıyız. Çünkü ilimizde de ülkemizde de tarımsal alanda önemli topraklarımız var. Bunun yanında özellikle topraksız tarımda da yeni planlamalar yaparak üretime yönelmeliyiz.

Bir taraftan tarım üretimle gıda ulaşmak adına adımlar atılırken diğer yandan da İsraf konusunda toplumun bilinçlenmesini sağlayacak çalışmalar konferanslar yapmamız gerekiyor. Çünkü üretilenin kıymeti bilinmez ise israf edilmesi durumunda tablo olumsuz olacaktır. İşte bu konuda ilgili Bakanlık ve kurumların insanlarımızı bilgilendirme bilinçlendirme adına gerekli planlamaları bugünden yapması gerekiyor. İsraf konusunda gerekli bilgilendirmenin yapılması hem ekonomik kaybı önleyecek hem de ülkemizin ekonomik kazanç sağlamasına katkı verecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
GIDA ÜRETİMİNİ ARTIRMALI İSRAFI AZALTMALIYIZ

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin