HEPİMİZ ENGELLİ ADAYI OLDUĞUMUZU UNUTMAYALIM

Aslında biraz geciktirdiğim bir konuyu bugün sizlerle paylaşmak istiyorum. Dünyaya bir sağlam gelenler var bir de engelli. Yaşadığımız dünyanın bize neleri getireceğini önceden görmemiz veya bilmemiz mümkün değil. Bugün son derece sağlıklı ve sağlam olabiliriz. Ancak yaşayacaklarımız bizi sağlıksız ve engelli bir birey konumuna getirmeyeceğini nereden biliriz. Bugün aynı sokakta, aynı şehirde aynı ülkede ve aynı dünyada birlikte yaşadığımız etrafımızda olan binlerce engelli bireyler, arkadaşlarımız var. Bunların bir bölümü doğuştan bir bölümü ise bizim gibi sağlıklı olarak yaşantılarını sürdürürken yaşadıkları kazaların ardından engelli konuma gelenlerden oluşuyor. Aslında hepimiz potansiyel olarak birer engelli adayıyız.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde engellilik sorunu, engelliliğin önlenmesi ve engellilerin eğitimi konusu üstünde durulur. Engelli vatandaşlarımızın dertlerine ortak olmak ve yanında olmamız için en anlamlı gün bugündür. Bugün dünyada engelli insanların sorunlarına dikkat çekmek ve onları daha iyi anlayabilmek amacı ile belirlenmiştir.

Toplumsal bilinç ve farkındalığın arttırılması için 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olarak kutlanır. “Uluslararası Engelliler Günü” olarak ilan edilen 3 Aralık, o gün itibariyle tüm dünyada engelli insanların sorunlarına dikkat çekmek ve onları daha iyi anlayabilmek amacı ile belirlenmiş bir gün. Bugün gerek sosyal yaşamda gerekse iş yaşamında kendilerine çok zor yer bulan ve yaşamın birçok alanında çeşitli “engeller” ile karşılaşan engelli yurttaşlar sorunlarını dile getirecek.

Peki bu günde gündeme taşınanlar, dile getirilenler daha sonra ki dönemde ne kadar uygulanıyor. Yaşadığımız gerçeklerde bunların uygulanmasına ne kadar dikkat gösteriyoruz? Örneğin bir çalışma yapıldığında Engelli bireylerin burayı kullanacağını ne kadar düşünüp buna göre bir düzenleme veya planlama yapıyoruz? Bazen hiç bunu görmüyor hiç düşünmüyoruz. Yapılan tamamlandığında Engelli bireylerin bu konuda tepki göstermesi veya talepte bulunması sonucunda yapılan bozuluyor ve Engelli bireylerin kullanımına uygun hale getiriliyor.

Şunu kesinlikle unutmamamız gerekiyor. Engelli bireyler bu toplumun bir parçası ve onlara yaşadıkları hayatı kesinlikle kolay hale getirmemiz gerekiyor. Trafikte, kamu kurum ve kuruluşları binalarında, eğitim kurumlarında ve sosyal mekânlarda. Çünkü onlarda bizim gibi bu hayatın her evresinde yerine getirmek zorunda oldukları ödevlere sahipler. Bunları yapabilmek içinde araç ve yaya trafiğinin içinde bulunacaklar.

Birde bugün onlar için her türlü kolaylığı yapacağımızı belirtmemize karşılık, sözde yaptığımız özde  Engelli bireylerin kullanımının mümkün olmayacağı çalışmalar var. Bunun yanında yine Engelli bireylerin kullanımına sunduğumuz alanlarda duyarsızlığımız veya ihmalimiz ile onların kullanacakları alanları kullanmalarını engelleyecek davranışlarımız. Lütfen bu konuda bu vatandaşlarımızın haklarını gasp edecek uygulamalardan vazgeçelim.

Öylese bu farkındalığı artırma adına söylemlerimizi eyleme geçirip Engelli bireylerin daha rahat bir yaşam sürmesine katkı sağlayalım. Unutmayalım. Bizlerde çünkü birer engelli adayıyız…

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
HEPİMİZ ENGELLİ ADAYI OLDUĞUMUZU UNUTMAYALIM

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin