TOPRAK SU İSTİYOR

İlimizin tarımsal alanda ki üç önemli ovası susuzluk nedeniyle verimini maksimum seviyeye çıkaramamanın sıkıntısını yaşıyor. Kuzova, Uluova ve Bermaz ovaları susuzluk nedeniyle tarımsal potansiyelinin altında üretim yapmak zorunda kalıyor. Oysa üç tarafımız suyla çevrili ilimizde bu ovaların verimini artıracak sulama imkânı bulunmasına karşılık nedendir bilinmez yıllardır bu projeler hayata geçirilemiyor. Geçirilen ise yeterli sonuç vermiyor.

Kuzova Sulama Projesinde birinci etap çalışmalarının tamamlandığı açıklanıyor.

Ancak üreticiler sulama konusunda sıkıntı yaşadıklarını, enerji ücretlerinin yüksekliğinden bahsedip bunun çözümünü talep ediyorlar. Günümüzde artık yenilenebilir enerji sistemleri hemen her sektörde kullanılıyor. Bu bölgemizde de Güneş Enerjisi Sisteminin kurulacağı, bunun sonucunda da enerji mülkiyetlerinin azalacağı, üreticinin de bu konuda ki sıkıntısının çözümleneceği ifade edilmişti. Ancak üreticiler halen sıkıntı yaşadıklarını belirtiyorlar.

Uluova Sulama Projesi, Eyüp Bağları Sulama Birliğinin fesih edilmesinin ardından bir türlü hayata geçirilmedi. Proje hazırlandı, hazırlanan projenin fiziki olmayacağı iddiası ile revize edildiği, daha sonra kapalı sistem sulama projesinin hazırlandığı ve hayata geçirileceği ifade edildi ancak halen ortada somut bir netice yok. Projenin devam etmesi için yatırım ödeneği olarak iz bütçe konuluyor. Elazığ’ın daha önce Altınova denilen Uluova bölgesinde sulu takıma ihtiyacı var.

Burada yapılacak sulu tarım dekar başına verimi artıracağından ilimizin tarım sektöründen kazancı da artış gösterecektir. Yine ilimizin önemli ovalarından Bermaz Ovasında da bir türlü Sulama projesi hayata geçirilmedi. Oysa bu ovada başta fasulye ve patates olmak üzere her türlü takımsal ürün alınıyor. Bermaz Ovasının sulanması adına yapılan çalışmalarda arzulanan neticeye bir türlü ulaşılamaması üreticilerin sıkıntılarının devam etmesine neden oluyor.

Dünya’da gelecek yıllar adına bir gıdı sıkıntısı olacağı net bir şekilde dillendiriliyor.

Dünya nüfusunun 2050 yılında 10 Milyar’ı geçeceği belirtiliyor. Bu nüfusun aç kalmaması adına gıda üretiminin olması gerekiyor. Biz ülke olarak bu konuda şanslıyız. Çünkü ülkemizde her türlü tarımsal gıda üretimi yapılıyor.

Artık dünyanın endişe yaşadığı önümüzdeki yıllarda gıda üretiminde hedef dekar başına alınan verimin artırılması oluyor. Bunun içinde suya ve bilinçli tarıma ihtiyaç duyuluyor. Elazığ olarak sahip olduğumuz verimli ovaların problemlerine çözüm getirecek planlamaların yapılması yetmiyor. Bunların hayata geçirilmesi için gerekli iradenin ortaya konulmasını istiyoruz.

Çünkü toprak su istiyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TOPRAK SU İSTİYOR

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin