İnsan olarak güzel bir iklim dilimindeyiz. Bir taraftan kıştan çıkmanın ve Bahar ile birlikte tabiatın uyanışını izliyoruz. Diğer yandan ise manevi olarak idrak ettiğimiz Ramazan ayının güzelliklerini yaşıyoruz. Yani ruhumuz iki farklı heyecanı yaşamanın coşkusu içinde.
Ramazan ayında, görevimiz sadece oruç tutmak değil. Vücudumuzun tüm uzuvlarını bu ayın ulviyeti kapsamında kontrol altına almaktadır. Sabırlı olmak, özellikle oruçluyken daha sakin ve kalp kırmaktan uzak duralım. Oruçlu insanın özellikle iftar saatine yaklaştığımız da yaşadığı sıkıntıları hepimiz de hem biliyor hem de yaşıyoruz. İşte bu anlarda sakin kalabilmek, gönül kırmamakta yaptığımız ibadetin mekbul olmasına katkı sağlayacaktır.
Ramazan’da nimetleri paylaşma, diğer adıyla yardımlaşma oldukça önemli bir görevdir. Dinimizde, ramazanda yapılan her ibadete bin defa yapılmış gibi karşılık verilir. İslam tarihi boyunca Müslümanlar, bu yüzden zekâtlarını ramazanda vermeyi tercih ediyorlardı. Özellikle sağlık sorunları nedeniyle oruç tutamayanlar da bu ayda tutmadıkları her gün için bir fidye verirler. Bu ramazan orucuna ait bir durumdur. Aynı şekilde maddi imkanı olan her Müslüman için Sadaka-i Fıtr ibadeti var. Bu da ramazana mahsustur. Bütün bunlar ramazandaki yardımlaşmayı, paylaşmayı dini bakımdan ortaya koyan oldukça anlamlı davranışlardır. Bunların bir ibadet niyetiyle yapılmış olması çok önemlidir. İbadet niyetiyle bu yardımlaşmayı yapan insanlar, yardım yaptığı insandan teşekkür beklemez. Allah’ın emri yerine getirme anlayışı ve ibadeti içindedir. Peygamber Aleyhisselam, ‘Sizden biriniz kendisi için istediğini, kardeşi için istemezse iman etmiş olamaz’ buyuruyor. Bu, rahatlık içinde olan bir Müslümana, sıkıntılı Müslümanın o durumunu görmesini ve kendi o durumda olsa ne hissederdi bakışını öğütlüyor.
Cennetin sekiz kapısı vardır: Salat, Cihad, Reyyan, Sadaka (Zekât), Hac, Af, Eymen (Sağ, mübarek) ve Zikir-İlim kapısı. Bunlardan Reyyan kapısı, oruç tutanların cennete girecekleri kapı olarak hadislerde belirtiliyor.
Peki Reyyan nedir?
Evvela, cennete girecek bütün müminlerin oruç tuttuğunu söyleyemeyiz. Çünkü, Müslüman olup oruç tutmadığı halde, affa uğrayarak cennete gidenler de olabilir. Demek bunlar Reyyan kapısından girmeyecekler. Yine, oruç tutacak çağa gelmeden ölenler de bu kapıdan girmeyebilirler.
– Reyyan kelimesi, susuzluğu giderilen, suya kanan, susuzluğu olmayan anlamına gelir.Bu sözcükle oruçlu iken çekilen susuzluğun mükâfatının da özel olacağı ifade edilmiştir. Ki daha cennete giden yolda bile, o çok sıcak mahşer gününde, susuzluk namına bir şeyin olmadığı bir güzergâhı takip ederek Reyyan kapısından girecekler.
Gelen şu ayda yapılması gerekenleri yapıp Ramazan ayının feyzinden olabildiğince faydalanalım. Yine ilimizde ki sıkıntıları gidermek adına da gerekli istişarelerin yapılması ile gerekli adımları atalım.