SELAHADDİN CANPOLAT

“İMTİYAZ BELGESİ…”

“Çok kıymetli takipçilerim, değerli okurlarım, sizlerle her hafta olduğu gibi bugün de insanı insanlığı ilgilendiren yepyeni bir konu ile tekrar buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum..

“Sevgili okurlarım;

“Berat Kandili gecemizi geçtiğimiz 24 Şubat Cumartesi günü tüm dünya Müslümanları olarak hep birlikte idrak etmiştik.. Bu mübarek gece muhasebe ve karar gecesidir. Bu geceye ulaşmadan önce Mevlid, Regaib ve Miraç Kandilini de geride bıraktık. Şimdi Ramazan’ı ve Kadir gecesini özlemle, hasretle bekliyoruz. Bütün bu geceler, Recep ve Şaban ayları bizi ayların sultanına, gecelerin pirine hazırladı, onun gelişinin müjdecisi olduğunu tüm dünya müslümanları Olarak geride bıraktık. Allah nice kandillere erişmeyi tekrardan nasip etsin.

Unutmayalım ki; berat, bir gecede kazanılacak bir husus da değildir. İstikamet üzere olanlar, kulluğa devam edenler beratını elbet alacaktır. Bu sebepledir ki, Nasıl yaşarsak öyle ölür, nasıl ölürsek öyle diriliriz. Berat gecemiz kulun yalvarış ve yakarışlarını yüce Allah’a sunacağı ve O’nun sonsuz affından, merhametinden, iyiliğinden bol bol yararlanacağı umut, huzur ve müjde gecesi olduğunu bir kez daha yaşamış olduk. Bire bin yazılan bu gecede dualar ettik. Bu gece Allah’tan, rızık isteyen. Şifâ, isteyen, borçtan, hastalıktan, suç ve cezadan beraat edenlerimiz,  günahlardan arınma, temize çıkma, ilâhî af ve rahmete nâil olma gibi dualar ve yakarışlar oldu. Berat gecesi geldiğinde bizler, Ramazan’ı Şerifin müjdelendiğini, Şaban ayının yarısına gelindiğini, yaklaşan bir hazinenin habercisinin bize Gözlerinizi açın diye seslendiğini anlarız.  Eğer kendimizde bir olumsuzluk görür, bir kalbi onarma ve yıkılan bir duvarı tamir etme gibi bir his hasıl olduğunda ise bu mübarek berat gecesini fırsat biliriz. Kırılan kalpleri onarma, dargınlık duvarlarını yıkma, kin, nefret ve intikam duygularını aşmaya vesile ediniriz. Allah’a iltica ederiz. Berat Kandili vesilesiyle her türlü kötülüklerin analizini yapar, kötülük, zulüm, haksızlık ve adaletsizlik etiysek, onlardan uzaklaşarak beratimizi isteriz. Kurtuluş, arınma anlamlarına gelen berat ve her yıl üç ayların ikincisi olan Şaban ayının 15. gecesi idrak ede geldiğimiz Berat Kandili bir yönüylede mahkemei kübrâya çıkmadan hak ve adalet terazisinde kendimizi tartmamıza vesile olması itibarıylada önem arz eder.

“Sevgili okurlarım;

“Bu sayede teraziye çıkmadan iç muhasebemizi yapmamıza fırsat tanır. Aklımızı başımızdan alan ve adeta bizleri madde sarhoşluğuna sürükleyen dünyalıklardan bir nebze olsun arınmamıza vesile olur. Özümüze dönme, kendimizi sorgulama, geçici olanla kalıcı olanı fark etme, kalp gözümüzü açma ve gönül dünyamızı temizleme fırsatı sunar. Allah’ımıza, kendimize ve bütün insanlığa karşı sorumluluklarımızı hatırlama fırsatı verir. Berat Kandili bize, her türlü kötülükten geri olmayı, durmayı öğretir; her türlü şer, kötülük, zulüm, haksızlık ve adaletsizlikten geri olmayı; onlardan uzak kalmayı öğretir, telkin eder. Bu sayede bilincimizi açık tutar. Kul bu sayede Allah katında nasıl berat edeceğini öğrenir. Berat Kandili, Yüce Allah nezdinde beratımıza vesile olduğu, Allah’ımızın affediciliğine ve bağışlayıcılığına sığınmayı öğrettiği gibi, kendimize, ailemize, din kardeşlerimize, yaratılıştan kardeşlerimize ve tüm kâinata karşı affedici, onarıcı ve bağışlayıcı olmayı öğretir. Berat Kandili iyi düşünülür ve gerçek manada tasavvur edilecek olursa, kişi günah gibi bir bağımlılıktan kurtulmuş olacağından gerçek özgürlük beratın kavuşmuş olmayıda sağlar. Bu sayede arzularımızın, tutkularımızın, heva ve heveslerimizin, bencilliklerimizin egemenliğinden, nefsimizin esaretinden kurtularak gerçek özgürlük beratımızada ulaşmış oluruz. Bu gün ferdi ve toplumsal hayatımızda, maddi ve manevi değerlerimizin dengesi bozulmuş, Müslümanlar arasında dünyevîleşme, bencillik gibi olumsuzluklar ruh sağlığımızı bozmaya başlamış, günahlar çoğalmaya başlamış, insaflar gitmiş, Müslümanlar düşmanları tarafından kuşatılmış vaziyettedirler. Oysa Yüce dinimiz İslâm, insanın maddî ihtiyaçları kadar ruhî ihtiyaçlarını da dikkate almış, onun devamlı surette Yüce ALLAH ile bağlantı içinde olmasına önem vermiştir.

“Sevgili okurlarım;

“İşte bu manada berat gecesi ve diğer mübarek gün ve geceler, ramazan geceleri bizler için büyük bir fırsattır. Bu manada Ramazan bizler için bir rahmettir. Bayram büyük buluşma günü, aydınlık yüzlerin sevinç günüdür. Gerçek beratta işte o gün olandır. Allah beratini sağ elinden ve önünden alanlardan eylesin. Farklı Açıdan bakıldığında berata engel durumlar ise. İnsanın aklını alan, mantığını zail eden, insaf dairesinden çıkmasına ve hata işlemesine sebep olan kin duygusu Müslümanda bulunmaması gereken duygudur. Müslüman kindar değil, dindar olmalıdır. Çünkü onun nefretinde de merhametinde de bir ölçü olmalıdır. Allah için sevmeli ve yine Allah için buğz etmelidir. Gerek söylem ve gerekse eylem itibarıyla müslümanı mahveden duygu ve düşüncelerden biride nefret söylemi ve nefret eylemidir. Müslümanın işleri merhamet ve sevgi eksenlidir. Bundan dolayı müslüman nefret etmek için delil aramaz, bahane bulmaz. Tam tersine sevebilmek ve merhamet edebilmek için daima gayret eder. Beratımızın önündeki en önemli düşmanlardan biride; İnsan öfkelendiğinde kibir gibi bir bataklığa düştüğünde aklı nefsinin emrinde olur. ve şuurla hareket edebilme kabiliyyetini yitirir. Bir kişinin kendini güçlü ve gurur gaflet Ve EGO havası hevasında sayması onun Karunlaşmasına ve Firavunlaşmasına sebebiyet verir. Güç bende diyerek zorbalık ve hak ihlalleri yapma eğilimine girer. Bu ise onun daha rahat günah işlemesini sağlar. Bu sayede berati ya gecikir yada imkânsız olur…

“Sonuç olarak;

“Bu duygu ve düşüncelerle başta saygı değer Elazığ’lı kardeşlerimin ve ülkemiz kıymetli takipçilerime bütün İslâm âleminin Beraat gecesi bir kaç gün önce olsada bu günün ve her günün Beraat Kandiliymiş gibi yaşamasını dilerim. Berat Kandilinin Ülkemize ve Elazığ’ımıza hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Hatalarımızdan berat etmiş olarak Ramazan’ı şerife girmeyi nasip etmesini Cenab’ı Allah’tan niyaz ederim.

“Bir diğer hafta başka güzel konularda buluşmak dileklerimle”

“Kul Selahaddin CANPOLAT”

“İMTİYAZ BELGESİ…”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin