FIRAT POLAT

AK PARTİ’YE 1 NİSAN ŞAKASI

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri yapıldı. Geçtiğimiz hafta sonu yapılan seçimlerin sonuçlarına baktığımızda AK Partinin çok büyük bir sürprizle karşılaştığı seçim sonuçlarını yaşadık. Seçmen AK Partiye adeta 1 Nisan şakası yaptı.

2019 Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin sonuçlarına baktığımızda ilimizde 7 ilçeyi AK Parti, 3 ilçeyi ise MHP’nin aldığını görüyoruz. Yani Cumhur ittifakı 2019 Mahalli Seçimlerinde rakiplerine şans tanımadı.

2024 yılı Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin alınan sonuçlarına baktığımızda 2019 yılında ki tablonun çok büyük bir şekilde değişim yaşadığını gördük. AK Parti 7 ilçeden yalnızca üç ilçe Belediye Başkanlığını kazandı. MHP iki Belediye Başkanlığını kaybetti ancak iki yeni ilçede Başkanlığı kazandı. 2019 yılında MHP’den seçimi kazanan Maden Belediye Başkanı Orhan Yavuz daha sonra partisinden ayrılmıştı. 2024 yılında yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri için AK Partiden bulundukları seçim bölgelerinden aday adayı olan isimler arasında yapılan tercih sonrasında, AK Partiden aday gösterilmeyen isimlerden önemli bir bölümü bu seçimde Yeniden Refah Partisi çatısı altında YRP’nin Belediye Başkan adayları oldular. Bu isimlerden Muhammet Septioğlu Palu’da, Ebubekir Irmak Sivrice’de, Zafer Altınışık Alacakaya’da seçim kazandılar. Yani AK Parti Başkan adayı olarak göstermediği bu isimler nedeniyle bu ilçeleri kaybetti. Keban’da MHP adayı Yücel Doğan seçimi kazandı. AK Parti Keban’da kaybetti. Bu kayıpların en önemlisi Karakoçan’da yaşandı. Karakoçan’da AK Parti adayı Mustafa Aydın’ın seçimi kazanması adına Cumhur İttifakı ortağı MHP adayını geri çekti ve AK Partiye destek verdiğini açıkladı. Ancak seçim sonucunda bu ilçe DEM’e kaybedildi. YRP adayı Karakoçan’da hatırı sayılır bir oy aldı. Bu da AK Partinin seçimi kaybetmesinde etkin oldu. Şimdi burada şu söylenebilir. AK Parti YRP’de aday olan isimleri kendisi aday gösterse, seçimlerde aday gösterdiği isimler rakip partilerden aday olacaklar mıydı?

BU TABLO YİNE BÖYLE OLUR MUYDU?

Bunu net şöyle olurdu böyle olurdu diyerek cevaplandırmamız mümkün değil. Ancak Kovancılarda mevcut Belediye Başkanı Hacı Akpınar aday gösterilmeyince gidipte rakip partilerden birinde aday olmadı. Buna rağmen Kovancılar BBP Adayı Vahap Gök’ün seçimi kazanması ile kaybedildi.

Türkiye gibi Elazığ’da 31 Mart’ta tercihini yaptı. Belediye Başkanlarını seçti. Sonuçta bu başkanlar seçildikleri seçim çevresini 5 yıl süreyle yönetecekler, İlçelerinin gelişmesi kalkınması, problemlerinden kurtulması için çalışma yapacaklar. Bunda ne kadar başarılı olacaklarını hep birlikte göreceğiz.

31 Mart’ta göreve seçilen yeni başkanlara görevlerinde başarılar dilerken, seçimi kaybeden Başkanlara da yaptıkları çalışmalar için teşekkür ediyoruz.

AK Partinin seçimi kaybetmesinde sadece muhalefet partilerinin yaptığı çalışmalar etkili olmadı. Ülkemizin yaşadığı ekonomik olumsuzluk, Emeklilerin talepleri ve diğer etkenlerde neden oldu.

Şimdi bu sürecin neleri beraberinde getireceği, muhalefetin bu tabloyu nasıl değerlendireceğini yapılacak olan çalışmalar ile izleyip göreceğiz…

AK PARTİ’YE 1 NİSAN ŞAKASI

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin