FIRAT POLAT

FIRAT ÜNİVERSİTESİ VE KÖFTECİLER SOKAĞI

Fırat Üniversitesinin 1975 yılında ilimizde kuruluyor. Tabiki kuruluşunun ardından gelişiminde çok önemli sıkıntılar yaşanıyor. Üniversite olarak kuruluşunun ardından geçen yıllarda o günkü bölümlerde okuyan öğrenciler sınıf yükseldikçe öğretim elemanı sıkıntısı yaşanıyor. O günün yöneticileri özellikle ODTÜ ile merhum Erdal İnönü ile işbirliği yaparak Öğretim Üyesi sıkıntısına geçici çözüm bularak üniversitenin bugünlere gelmesinin zeminini hazırlıyorlar.

Elazığ’da Horasan Sokakta ilk köfteci işletmesinin kuruluşu 1983’te gerçekleşiyor.Daha sonra bu sokakta ardı ardına işyerleri açılmaya başlıyor ve bugün ilimizin meşhur Köfteciler Sokağı oluşuyor. Fırat Üniversitesi geliştikçe bünyesine yeni Fakülteler ilave ettikçe öğrenci sayısı da artmaya ve ülkemizin birçok ilinden buraya öğrenciler gelmeye başlıyor. Gelen öğrencilerin ilimizde ki en çok uğradıkları mekanda Köfteciler Sokağı oluyor. Böylece bir sektör doğuyor. Elazığ’ın kendine has Salçalı Köftesi de bu tarihte oluşuyor. Bu beraberinde ilimizde artık geleneksel bir yapıya kavuşan Salçalı Köfte ve Gastronomi Festivaline dönüşüyor.

Fırat Üniversitesinde okuyan öğrencilerin takriben, ‘yüzde 60’ları Türkiye’nin 81 İlinden gelen öğrencilerdir…’  Bunun en güzel tarafı nedir? “Sosyal ve Kültürel entegrasyonun sağlanmasıdır.!”

Son yarım asır içerisinde Fırat Üniversitesinde, “160 binin üzerinde, üniversite öğrencisi mezun oluyor.” Fırat Üniversitesi günümüzde, ‘bir ekol olarak bilinir veya tanımlanır. Fırat Üniversitesinden mezunlar, ‘Ülkemizin dört bir yanında, kendi alanlarında başarılı hizmetleriyle anılmaktadır. Bugün ilk kurulduğunda kısıtlı imkanlar ile öğrencilerine eğitim veren Fırat Üniversitesi ülkemizde Araştırma Üniversitelerinden biri olmuş, yurt içi ve dışında yapılan değerlendirmelerde ilk on üniversiteler arasında yerini almaya başlamıştır.

Bugün Fırat Üniversitesinde 45 bine yakın öğrenci eğitim görmektedir. Bunlardan 1750’si ise yurt dışından gelen yabancı öğrencilerden oluşmaktadır. Artık Elazığ’ın tanıtımı bu öğrencilerin ülkelerinde de yapılmaktadır. Kısacası 1075’te kurulan Fırat Üniversitesi ile ilk işletmesi 1983 yılında açılan Köfteciler Sokağı birbirini tamamlayan önemli iki mekanı oluşturmaklar.

Beklentimiz ilimizde hem Fırat Üniversitesi’nce planlanan yeni Fakültelerin açılması ile öğrenci sayısının artması, hemde yıllardır konuşulan ancak bir türlü hayata geçirilemeyen Elazığ’a ikinci Üniversitenin kurulması hayalinin gerçeğe dönüşmesini sağlayacak çalışmaların yapılması.

31 Mart’ta Yerel Yönetim seçimleri yapılacak. Elazığ son yıllarda özellikle 2020 yılında yaşadığımız Elazığ ve 2023 yılında yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yeni bir yapılaşma ile merkezden dışa doğru bir yapılaşma yaşadı. Fırat Üniversitesinin de Harput Kampüsünde yeni bir yapılanması söz konusu. 31 Mart Seçimlerinde Belediye Başkanlığına aday olan isimlerden hiçbirinde bu konuda bir proje görmedik. Şehrin batısına taşınmaya başlayacak olan Fırat Üniversitesinde eğitim gören öğrencilerin ihtiyaçlarına cevap verebilecek yeni bir mekan hazırlıklarının bugünden yapılması gerekmez mi?

Çünkü Köfteciler Sokağı ilimiz adına çok önemli bir ekonomik değer üretiyor…

 

FIRAT ÜNİVERSİTESİ VE KÖFTECİLER SOKAĞI

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin