FIRAT POLAT

VATANDAŞIN UMUTLARI KIRILDI

Yeni yıl yeni umutlar demek. Vatandaşlar yeni yıla maaşlarında yapılacak artış ile birlikte yaşadıkları ekonomik sıkıntılarına çözüm getirilmesini bekliyorlardı. Asgari ücret 17002 lira olarak açıklandı ancak artış yapılan maaşlar daha vatandaşın cebine girmeden gelen zamlar ile peşin peşin cebinden çıkmaya başladı.

Yeni yılla birlikte zam yağmurunun başlaması bir oldu. Gelin şimdi gelen zamlara şöyle bir bakılım.

Yeni yılla birlikte trafik cezaları, vergi ve harçlar yeniden değerleme oranı olarak adlandırılan yüzde 58,46’lik zam yapıldı. Buna göre 2024’te frene basmayıp, kırmızı ışık ihlali yapacak olanlar 1506 liralık ceza ile karşı karşıya kalacak. Hatalı parklara 690 lira ceza kesilecek. Hız sınırını yüzde 10 ile yüzde 30’a kadar aşanların cezası 1506 lira uygulanırken, hız sınırını yüzde 50 aşanlar yandı ki hem de öyle bir yanacak. Hız sınırını yüzde 50 aşanlar 6 bin 439 liralık dev bir ceza ile karşı karşıya kalacak. Alkollü araç kullananlara ise 6 bin 439 ile 12 997 lira arasında trafik cezası uygulanacak. Direksiyondayken, cep telefonuyla konuşmanın cezası da 1510 liraya yükseldi.

Motorlu Taşıtlar Vergisi MTV Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğü girdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın indirim yetkisini kullanmadığı MTV’deki zam 58,46 olarak uygulanacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Genel Tebliği’nde 2024 yılında ehliyetten pasaporta, kimlik kartından araç tescil belgesine kadar her şey zamlandı. Kimlik kartları 130 liraya yükseltilirken, bu miktar kaybedilmesi halinde 260 liraya çıkarılacak.

Tiryakileri üzen haberde gecikmedi. Sigaraya gelen zamlarda vatandaşın cebine daha zamlı maaşı girmeden maaşındaki artışı götüren zamlar arasında yerini aldı.

Simit de önemli. Bugünkü iktidar iktidara gelmeden vatandaşın çay simit hesabını yapmıştı. Simit’te zam yağmurundan nasibini aldı ve 10 liraya yükseldi. Ekmeğe yapılması düşünülen zam yolda. Yeni yıla umutlar ile girmek isteyen vatandaşın umutları yeni yılın ilk gününde kırıldı.

Daha birkaç gündür girdiğimiz yeni yılda zam yağmurları iğneden ipliğe devam edecek. Akaryakıta gelecek zamlar ile birlikte yolcu taşıma ücretleri de zamlanacak. Et fiyatları zamlanacak. Ekmek zamlanacak. Kiralarda ki artış devam edecek. Kısacası vatandaşın beklentisi yine boşa çıkıyor.

Hoş geldin 2024…

 

VATANDAŞIN UMUTLARI KIRILDI

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin