FIRAT POLAT

BİTMEYEN KAN VE GÖZYAŞI

Ortadoğuda bitmeyen kan ve gözyaşı yıllardır devam ediyor. İsrail bölgede tüm unsurları kendisine düşman olarak görüyor ve tüm anlaşmalara rağmen hiçbir hükme uymayarak Filistin halkına zulüm etmeye devam ediyor. Son yaşananlar ise bardağı taşıran damlayı oluşturdu. İsrail Gazzede ki Al Ahli hastanesine yaptığı saldırıda açıklanan rakamlara göre en az 500 kişi hayatını kaybetti. Enkaz altında yüzlerce kişinin bulunduğu ve can kaybının artmasından endişe ediliyor.

Gelin isterseniz bu savaşın başlangıcına bir bakalım.

İsrail-Filistin çatışması, Filistin ile İsrail Silahlı Kuvvetleri arasında Filistin topraklarında devam eden silahlı çatışma, Başta 1897 Birinci Siyonist Kongresi ve 1917 Balfour Deklarasyonu olmak üzere, Filistin’deki bir Yahudi vatanına ilişkin iddiaların kamuoyuna duyurulması, bölgede erken gerilim yarattı. O zamanlar, Yahudi göçü önemli ölçüde artmasına rağmen, bölgedeki Yahudi nüfusu çok azdı. İngiliz hükümetine “Filistin’de Yahudi halkı için ulusal bir yuva kurulması” için bağlayıcı bir yükümlülük içeren Filistin Mandası’nın kurulması ardından gerilim, Yahudiler ve Araplar arasında çatışmaya dönüştü. Erken çatışmayı çözme girişimleri, 1947 Birleşmiş Milletler Filistin Bölme Planı ve daha geniş Arap-İsrail çatışmasının başlangıcı olan 1947-1949 Filistin savaşıyla sonuçlandı. İsrail-Filistin süregelen durumu, 1967 Altı Gün Savaşı’nda İsrail’in Filistin topraklarını işgal etmesiyle başladı.

Aradan geçen yıllar içinde farklı gelişmeler ile bu savaşlar günümüze kadar geldi ancak bu savaşlarda hep Filistin halkı suçlandı ve ezildi. Çıkan her çatışmada sürekli olarak kaybeden Filistin oldu.Binlerce Filistinli hayatını kaybederken yaşanan sürgün ve yaşanan mülteci hayatı Filistinlilerin acılarına çözüm getirmedi.

Bugün devam eden Gazzede ki çatışmaların nereye yayılacağı bölgedeki ateşin nereleri kapsayacağı bilinmiyor. Ancak bölgedeki ülkelerin diken üstünde olduğu görülüyor.  İsrail’in yayılması ve şiddet yanlısı girişimlerinin durdurulması için BM başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşların açıklamasına karşılık savaş devam ediyor. İsrail’in hastaneye hava saldırısı düzenlemesi ve enaz 500 çocuk hasta ve masum vatandaşın hayatını kaybetmesine karşı etkili adımlar atılmıyor. Bu insanlık dışı olayın biran önce durdurulması ve bölgede ki problemlerin çözümü için gerekli adımların Barışçıl olarak atılması sağlanmalı.

Bu yapılmadığı zaman sözde değil özde yapılmadığı takdirde bölgede akan kan ve göz yaşı bitmeyecek acının adresi olmaya devam edilecek…

BİTMEYEN KAN VE GÖZYAŞI

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin