FIRAT POLAT

EMEKLİNİN SIKINTISI GİDERİLECEK Mİ?

Yıllarca çalışan ve çalıştığı süre içinde SSK pirimi ödeyen ve çalışma süresinin sonunda emekli olan vatandaşların perişan hali devam ediyor. Emekli bugünkü ekonomik şartlarda yaşamını sürdürüyor sürdürmesine ancak nasıl sürdürdüğünü bir kendisi birde Allah bilir.

TBMM’de Temmuz ayında yapılan çalışmalarda Memur ve Emeklilerin maaş artışı çalışmasında sunulan teklif ile Memurların maaşlarında enflasyon farkı, toplu sözleşme zammı ve seyyanen 8 bin 77 liralık artışla net 22 bin 17 liraya çıkarıldı. Beklentiler Emekliler içinde bu yönde bir kararın çıkması yönünde idi. Ancak bu beklenti boşa çıktı. Yasa teklifinde emekli maaş ve aylıklarının artırılmasına ilişkin madde yer almadı. Teklifin Meclis görüşmelerinde ek madde konulmazsa SSK ve Bağ-Kur emeklilerine temmuzda sadece 6 aylık enflasyon tutarı kadar, yüzde 19.77 oranında zam verildi. Bu da yüzde 25 olarak revize edildi ancak revize edilen rakam kök maaşa bağlandı. Kısacası emekli maaşına bir zam alamadı. En düşük emekli maaşı 7500 lira olarak devam etti. Emekli bu tablo karşısında beklenmedik şekilde ‘hüsran’a uğradı. En az yüzde 40’ın üzerinde zam bekleyen emekli, enflasyon zammının şaşkınlığını yaşarken, mağduriyetin mutlaka Meclis’te giderilmesini istiyor.

Önümüzdeki hafta TBMM toplanacak. Meclisin gündeminde ilk konu Emeklilerin durumu olacak. Emeklilerin durumunu değerlendireceklerini belirten İlimiz Milletvekilleri Gazetemize yaptıkları ziyarette  Konunun Meclise gelmesini bekliyoruz. Nasıl bir iyileştirme olacağını göreceğiz. Emeklinin beklenti  içinde olduğunu biliyoruz.” Dediler

Burada Emekli’nin beklentisi karşılık bulacak mı yoksa aynı sıkıntı devam edecek mi? Alınacak karar hemen uygulamaya konulacak mı yoksa Ocak ayına sarkıtılacak mı? Önümüz kış. Emekli zaten geçinemediği maaşıyla kışın gelecek faturaları nasıl ödeyeceğini şimdiden kara kara düşünüyor. Emeklilerin beklentisi Mecliste yapılacak olan görüşme ve bu görüşmenin ardından yapılacak olan açıklama.

Emekli hayatını rahatlatacak bir artış beklentisinde. Bu artış konuyla ilgili yapılan değerlendirmelerde en düşük Emekli maaşının 10400 TL. olacağı yönünde. Bu artış yeterli olur mu Hayır. Çünkü daha bu artış Emeklinin cebine girmeden çıkacaktır. Emekli, normal bir artışın yanında seyyanen bir rakam da istiyor. Beklenti en az 15 bin lira olur mu bilmiyoruz.

Ancak Emekli beklentisini alamaz ise onlarda kendilerinden beklentileri olumlu karşılamayacaklarını açık açık ifade ediyorlar.

 

EMEKLİNİN SIKINTISI GİDERİLECEK Mİ?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin