FIRAT POLAT

KIŞ GELİYOR VATANDAŞ KARA KARA DÜŞÜNÜYOR

Takvimler Kasım ayını göstermeye başladı. Kış aylarına girdik. Evlerde doğalgaz yanmaya başladı.  Artan enflasyon karşısında eriyen maaşlar vatandaşların önümüzdeki aylarda daha çok kısmasına ve ekonomik önlem almasına yol açacak.

Bir ülkede ekonomide temel amaç bellidir; vatandaşın refah içinde yaşamasını sağlamak. Atılan tüm adımlar, alınan tüm kararlar bu refahın oluşmasını sağlamaya dönüktür. Yani bir dizi araç vardır, amaç ise tektir.

Vatandaşın refahı en yalın haliyle kişi başına gelirle ölçülür. Biliyoruz ki bizde kişi başına gelir yıllardır artmak bir yana gerileme eğiliminde. Aslında vatandaş kişi başına gelirle pek de ilgilenmez. Onun baktığı, cebine giren paranın iyi bir yaşam sürmesine yetip yetmediğidir.

Bu konuda söylenebilecek çok şey var mı?

Ücretle çalışanların neredeyse yarısının asgari ücretli olduğu bir ülkede hangi refahtan söz edilebilir ki?

Anadolu da aileler yüzyılların gelenekleri ile yaptıkları kışlık hazırlıkları ile kendilerini sıkıntıya karşı korumaya almalarına rağmen bu kışın zorlu geçeceğini tüm ekonomistler söylüyor. Nitekim vatandaşların sıkıntılarını gören Hükümet, hazırlıklarına başladığı çalışmalar ile başta asgari ücret olmak üzere maaşların iyileştirilmesi çalışmalarını başlattı. Aslında bu çalışmanın yanında çalışanların maaşlarının arttıkça yapılan vergi kesintisinin azaltılması, yapılacak olan iyileştirmenin çalışanların nefes almasını sağlayacak. Aksi takdirde yapılacak olan zamlar yine vergi kesintisi nedeniyle sıkıntıların yaşanmasına zemin hazırlayacak.

Geçen yıl 2500- 3000 lira olan bir ton odunun fiyatı bu yıl 4500 – 5000 liraya yükselmiş durumda. Doğalgazı bulunmayan vatandaşlar genellikle ekonomik olarak gelirleri düşük olduğu için bunu da almakta sıkıntı yaşıyorlar. İlimizde bulunan hayır kurumları ve dernekler vatandaşlara bu konuda yardımcı olmak için çalışmalar yapıyorlar ancak yeterli mi bunu bilemiyorum. Çünkü bu hayır kurumlarının kendilerine yapılan başvuruları değerlendirdiği ve değerlendirme dışı kalan ailelere yardımların ulaşmadığı biliniyor. Bu aileler ne yapacak?

Doğalgaz ve elektrik fiyatlarına yapılan zamlar da vatandaşları sıkıntıya sokacak. Vatandaşlar kendilerine göre önlemler alacaklardır ancak bu da farklı sıkıntıların yaşanmasına zemin hazırlayacaktır.

Risklerin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak yapılacak olan çalışmalar arzulanan neticelerin alınmasını sağlayacaktır.

Gerekli düzenlemeler yapılmaz önlemler alınmaz ise vatandaş gerçekten ne yapacağını şaşıracak. Özellikle kar yağışlarının başlaması, havaların soğuması ile gelecek olan faturalar sıkıntıların daha da artmasına yol açacak…

 

 

KIŞ GELİYOR VATANDAŞ KARA KARA DÜŞÜNÜYOR

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin