FIRAT POLAT

ORUÇ; AÇ KALMA İBADETİ DEĞİLDİR

11 ayın sultanı Ramazan ayını ortaladık. Rahmet bereket ve mağfiret ayının güzelliğini tüm yönleri ve içeriği ile yaşamayı diliyorum. Çünkü Ramazan ayında yapmamız yerine getirmemiz gereken görevlerimiz ödevlerimiz var. Bunları yerine layığı ile getirmek zorundayız. Aksi takdirde Ramazan ayında oruç tutmak imsak ile iftar vakitleri arasında aç susuz kalmaktan başka bir işe yaramayacaktır.

Ramazan ayında her Müslüman oruç tutarak, ibadetini yerine getirir. Fakat Ramazan ayında sadece oruç tutmak yeterli değildir. Çeşitli ibadetler yaparak, bu mübarek ayı bir Müslüman olarak daha doğru ve verimli geçirebilirsiniz. Ramazan ayında özellikle teravih namazları kılmak, Kuran okumak ve bunların her birini cemaatle beraber yapmak gerekir.

Ramazan kelimesi temizlenmek ve yanmak anlamlarını taşır. Oruç tutan kişi kötü düşüncelerden temizlenir, bedeni ve ruhu günahlardan arınır. İman aşkı ile yanar ve daha olgun hale gelir.

Ramazan ayı, bağışlayıcı bir aydır. İslam dininin 5 temel esaslarından biri olan oruç tutmak bu ay içinde gerçekleşir. Oruç tutan kişi, Allah tarafından bağışlanır ve günahlarından arınır.

Bu ayın önemlerinden biri de birleştirici ve barıştırıcı olmasıdır. Ramazan ayında kimse birbirine dargın kalamaz. Kötü sözler insanlardan uzaklaşır, yemekler paylaşılır aynı sofrada buluşulur. Her insan aynı ekmeğin başında buluşur ve birlik duygusu pekiştirilir.

Ramazan sadakadır, zekâttır, Kur’andır, namazdır. Bu ay özellikle ekonomik durumları iyi olmayan müminlerin bu sıkıntısını gidermek adına fitre ve zekâtların verilmesi ile onların bu ay da mutluluklarını artırmak gerekir. Yaşadığımız sokakta, mahallede, şehirde ihtiyacı olan ailelerin ihtiyaçlarını gidermek gerekir. Bunları yaparken de kimsenin görmemesini sağlamalıyız. Yaptıklarımızı  Allah rızası için yapmalıyız.

Ramazan ‘Aranızda Muhammed kim?’ denilecek kadar sade yaşamış bir Nebinin (sav)”Aişe etleri dağıttın mı?” diye sormadan sofraya oturmadığı bir aydır.

Yani Ramazan ayı oruç tutmak için aç kalmak ayı değildir. Maddi ve manevi sorumlulukları yerine getirme ayıdır. Hoşgörü ayıdır, paylaşma ayıdır.

Ramazanın bizi ihya etmesi dileğiyle…

Rabbim, Ramazan-ı Şerif’i razı olacağı şekilde ihya etmeyi bizlere nasip etsin İnşallah.

ORUÇ; AÇ KALMA İBADETİ DEĞİLDİR

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin