FIRAT POLAT

VATANDAŞ MAĞDUR OLUYOR

Ülkemiz 6 Şubat’ta çok büyük bir deprem yaşadı. 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından başlayan çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. 11 ili etkileyen bu depremin yıkım etkileri çok büyük oldu. Yıkılanların yerine yenilerinin yapılması ve vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik konut yapımları sürüyor. Yapılan bu çalışmaların kış gelmeden bir bölümünün tamamlanması ve deprem mağdurlarına verilerek kış aylarında sıkıntı yaşamalarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Mücbir sebep hali ilan edilen 11 ilin MTV Ek Vergisinden muaf tutulması maddesini içeren 6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinin TBMM’de kabul edildikten sonra Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kanun açık ve net.

Belirtildiği gibi 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde, deprem tarihi itibarı ile kayıt ve tescili olan araçlar bu vergiden muaf tutulmuşlardır denilmişti.

Depremin getirdiği ekonomik yük Hükümet tarafından alınan ve uygulamaya konulan bazı vergiler ve ek ödemeler ile karşılanmaya çalışılıyor. Bunlardan biri olan Ek Motorlu Taşıt Vergisi konusunda alınan karar ile Depremden etkilenen illerdeki mükelleflerin bu vergiyi ödemeyeceği şeklindeydi. Ancak kazın ayağı hiçte öğle değil. Deprem için alınan Ek MTV’de, şehrin trafiğine kayıtlı olan plakalar bu ayrıcalıktan yararlanırken, depremin etkilediği illerde yaşayan ancak aracının plakası o şehrin plakasını taşımadığı için binlerce vatandaş bu vergiyi ödemek zorunda. İlimizde de kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan binlerce vatandaş burada depremi yaşamasına karşılık bu vergiden muaf olması gerekirken yaptıkları başvurularda muaf olmadıklarını ve bu vergiyi ödeyeceklerini öğreniyorlar.

Konuyla ilgili olarak vatandaşlarımız haklı olarak tepki gösteriyorlar. Burada yeni bir adım atılmasını ve trafik plakası yerine ikamet belgesinin de bu uygulamada geçerli olmasını talep ediyorlar. Örneğin ilimizde A kurumunda görev yapan bir memur, aracının plakası 23 olmadığı için, ancak 6 Şubat depreminde ilimizde bulunması ve burada ki yaşantısı ve çalışma hayatının devam etmesine karşılık ek vergiden muaf olması gerekirken vergiyi ödemek zorunda kalıyor. Vatandaşlarımız bu konuda başta Milletvekillerimiz olmak üzere yetkililerin gerekli adımları atmalarını ve girişimlerde bulunarak mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyorlar.

31 Ağustos’a kadar bu süre devam edecek. Milletvekillerimizin bu konuda vatandaşların haklı olarak mağduriyetlerinin önüne geçilmesini sağlamak adına girişimde bulunmalarını bekliyoruz. Ya da ilgili düzenlemede bir yanlış anlaşılma söz konusu ise bunun üzerine giderek yaşanan mağduriyeti açıklık getirmeleri gerekir…

VATANDAŞ MAĞDUR OLUYOR

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin