ABDULKADİR ÖZTÜRK

MÜZZEMMİL VE MÜDDESSİR

Müzzemmil ve Müddessir kelimeleri Hz. Osman(ra)’ın Mushaf’ındaki Kur’an-ı Kerim nüshasında 73. Ve 74. Surelerin adıdır. Bu iki kelime kuranda Hz. Muhammed(sav)’e hitap şeklinde kullanılmıştır.

Müzzemmil suresinin ilk ayetleri, Müddessir suresinin ilk ayetlerinden önce inmiştir. Mushaf’ta ise rivayet edildiği üzere hz. Muhammed (sav)’e Cebrail(as)’ın telkiniyle Mushaf’taki surelerin yeri ve surelerdeki ayetlerin yeri belirlenmiştir.

Müzzemmil ve Müddessir kelimeleri meallerde örtüsüne bürünen anlamında tercüme edilmiştir. Bu örtüsüne bürünmenin farklılığını açıklamayalım. Kurân-ı kerimdeki kelimelerin farklılığı anlamların farklılığına delalet eder.

Müzzemmil ve Müddessir kelimelerinin farklılığını şöyle açıklayabiliriz.

Müzzemmil içe dönük örtünme yani kişinin iç dünyasına hapsolması, Müddessir kelimesi ise kişinin kendini toplumdan soyutlamasıdır. Bu iki kelimenin Hz. Muhammed (sav)’e kullanılması Hz. Muhammed (sav)ın Hira mağarası dönüşü olması anlamlıdır. Çünkü Hira mağarası, Hz. Muhammed (sav)’ın kendi iç dünyasıyla baş başa kalması için kendini toplumdan soyutlamasının mekânsal karşılığıdır.

Müzzemmil ve Müddessir kelimeleri ile bağlayan surelerin art arda nazil olması ise Hz. Muhammed (sav)’in Müzzemmil ile iç dünyasından sıyrılması ve Müddessir ile de dış dünya ile temasa geçmesi emredilmiştir.

İç dünyasından sıyrılmasının talimi için gece namazı, sış dünya ile temasa geçmesi için dış görünüşünün temizlenmesiyle başlanması gerektiği anlatılmıştır.

İç dünyasını Kur’an-ı Kerimi tertil üzere okuması ve dış dünyasını ise elbiseni temiz ve düzenli tutması ile sağlanması emredilmiştir. Kur’an-ı kerimin açıklanmasına evvela sıfır epistemoloji ile başlanmalıdır. Yani kelimelerin ilk ve direk akla gelen anlamları üzerinden başlanmalı devamında farklı seviyelerle devam edilmelidir.

Bu ilkeden hareketle Müzzemmil ve Müddessir kelimelerinin kullanıldığı surelerin ardı ardına gelmesinin yani ikili ilişkilendirilmesine gelelim:

Kur’an-ı kerimde bazı surelerin iniş veya Mushaf’taki diziliş sıralarına göre ardarda gelmeleri yani ikili ilişkilendirmeyi değerli kılmaktadır. Bu konuda merhum Elmalılı (rha) Maun ve Kevser kelimelerini bu bağlamda değerlendirmiştir.

Bende naçizane olarak bazı sureleri ilişkilendiriyorum.

Fil-Kureyş ve Kafirun – Nasr sureleri vb gibi…

Müzzemmil suresi ile kişi kendi iç dünyasına hapsolmaktan kurtulur. Müddessir suresi ile kişi kendini dış dünyadan soyutlamaktan kurtulur.

Başka bir değişle Müzzemmil ile dış dünyanın esiri, Müddessir ile iç dünyanın esiri olmaktan kurtulur. Yani bu iki sure kişinin dinamik bir iç dünya ile dinamik bir dış dünya kurmasını sağlar.

Sağlıcakla kalınız…akö

MÜZZEMMİL VE MÜDDESSİR

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin