ADİLE ALICI

HANİ NAS VARDI?

Pandemi sonrası yaşanan ekonomik krizle baş edebilmek için Batı ülkeleri başta olmak üzere birçok ülke, faiz artışına giderken; bizim ülkemizde Nas suresi gerekçe gösterilerek faize savaş açıldığı söylenmiş ve akabinde defalarca faiz indirimine gidilmişti.

Birçok deneyimli ekonomist, Özgür hocamız da dâhil, defalarca yapılmaması gerektiği konusunda telkinlerde bulunarak uyarmışlardı.

Gelin görün ki sanki inat edilmiş; tüm gerçekler bertaraf edilerek %24’lerde olan faizler, süreç içinde %8,5 civarlarına indirilmişti, ancak yapılan son faiz artışıyla yine dönüp dolaşıp geldiğimiz yerde durmamış, bir tık üste bile çıkmış bulunmaktayız.

Geçen haftalarda faiz %8,5’dan %25’e çıkarılınca akabinde diğer tüm kredi faizlerinde de ciddi artışlar meydana geldi. Aynı dönem ihtiyaç kredisi faizi yüzde 29,37’den, yüzde 47,12’ye yükselirken KMH dâhil taşıt ve konut kredisinin ortalama faizi ise yüzde 24,53 seviyelerinden %33,68’e yükseldi.

Ancak yapılan %25’lik faizle durulacak gibi değil lakin Merkez Bankası’nın politika faizini %30’a çıkaracağı beklentisi var.

Merak ettiğim ise şu;

Nas suresi gerekçe gösterilerek sürekli faiz indirimine gidenler, bu faiz artışıyla birlikte neden tekkelime açıklama yapmıyor?

“Faiz haram.” deyip ekonomik kriz içindeyken defalarca yapılan uyarılara rağmen inatla faiz indirimine gidilirken; şimdi ne değişti de faiz arışı desteklenecek duruma geldi?

Hani faiz sebep, enflasyon sonuçtu?

Hani Nas vardı; faiz haramdı?

Mademki faizler tekrar yükseltilecekti, öne sürülenlerle bu zamana kadar yaşadığımız sıkıntılar boşuna mıydı?

Sonuçlar ortada!

CB sistemine geçilmeden önce 2014 yılında hatırlayanlar olacaktır Babacan’la faiz indirimi konuşunda tartışma yaşanmıştı. Faiz indirimi yapılması istenmiş ama hem MB hem de Babacan bu konuya sessiz kalmayıp karşı çıkmışlar ve böyle bir indirimin enflasyonu arttıracağını savunmuşlardı.

Peki, ne oldu?

CB sistemine geçişle birlikte karşı çıkanlar bir bir tasviye edildi, istenilen faiz indirimleri dilenildiği gibi yapıldı; dolayısıyla da enflasyon çıldırmış oldu. Faiz indirimi birilerinin ekmeğine yağ sürdü ama gel gör ki olan bana, sana, kendi halinde hayat mücadelesi vermeye çalışan canım yurdum insanına oldu.

Çözüm mü?

Aslında çok basit!

Üretim, üretim, üretim…

 

 

HANİ NAS VARDI?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin