ADİLE ALICI

Emekliye ek zam olacak mı?

Aylar geçti; ama başlıkta sorduğum şu sorunun cevabı netlik kazanmadı. Memur, asgari ücretli ve kök maaşı 6000tl üzeri olan tüm emekliler maaşlarını Temmuz enflasyon farkının belli olmasıyla Ağustos ayında zamlı aldılar, ancak geride kalanlar için maaş zammı söz konusu olmadı.

En son Geçen Ocak ayında maaşlarını alan emeliler ve diğer maaş alanlar( engelli, dul, yetim vs )zam almıştı. Altı ayda bir yapılan zamlar geçen Temmuz ayında uygulanmamıştı. Gerekçe olarak da kök maaş üzerinden zam yapılacağıydı. Bu da zaten7500 TL alan emeklinin zamlı maaşına denk geldiği için; üzerine herhangi bir ekleme yapılmamıştı.

Temel sorun şu ki emeklilere ve diğer düşük aylık alanlara zam yapılmamış olması ürünlere de zam yapılmayacağı anlamına gelmiyordu. Düşük maaş alan emekli zam almamıştı; ancak fiyatlar yerinde durmamış, her geçen gün hayat daha da pahalılaşmış, fiyatlar artmaya devam etmişti. Üst kademe ve memurlar zamlı maaşlarına ek seyyanen ödemesi alırken; 7500 TL ve altında maaş alanlara zam yapılmamış olması enflasyon karşısında emekliyi ezmek, adaletsizlik demekti.

1 Ekim’de TBMM’nin açılmasıyla gözler kabine toplantısından çıkacak kararda olurken; herhangi net bir açıklama bulunmuyor. Ara zam yapılacağı yönünde yapılan açıklamalar olsa da, şimdilik kesin bir şey yok.

Dolayısıyla Temmuz’da zam alamayan emekliler, yılbaşından önce zam olup olmayacağını merak ediyor. Milyonlarca emekliyi ve memuru ilgilendiren enflasyon rakamları geçen hafta belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3 Ekim Salı günü eylül ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK’e göre; eylül ayında enflasyon yüzde 4,75 olarak gerçekleşti. Böylelikle Temmuz ayından bu yana emeklilere yapılacak 3 aylık enflasyon zammı belli olmuş oldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 1 Ekim’de açılmasıyla, emeklilerin ek zam görüşmeleri için beklentilerarttı. Çünkü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 1 Ekim’de 2. yasama döneminin başlamasıyla birlikte görüşüleceği söylenen önemli konulardan birisi de emeklilere ara zam yapılması konusu olacak.

Geçen hafta Eylül ayı enflasyon oranın açıklanmasıyla birlikte üç aylık enflasyon oranı kesinleşmiş oldu. Buna göre SGK ve Bağ-Kur emeklileri Temmuz ayı için yüzde 9,49, Ağustos ayı için de yüzde 9,09, Eylül ayı için de yüzde 4,75 enflasyon farkını alması kesinleşmiş bulunuyor. Böyleceemekli ve memurların 3 ayda alacakları zam oranı yüzde 25,11 oldu.

Eğer ara zam yapılması kararlaştırılırsa; 7500 TL alan en düşük emekli maaşları, yüzde 25,11 zam yapılması durumunda 9.383,25 TL olacak. Bu artışı ara zam olarak verebilirler. Geriye Ekim, Kasım ve Aralık aylarının enflasyon verilerinin açıklanması kaldı ki onu da Ocak zammı olarak vereceklerini düşünüyorum.

Hükümetin bu oranların üzerine refah payı ekleme ihtimali de bulunuyor. En azından refah payı eklemesiyle Temmuz’da yapılmamış olan emekli maaş zamlarının bir nebze de olsa giderilmesi, telafi edilmesi ümidi var. Benim beklentim bu yönde; tabi zam sonrası kira, ürün, benzin vs. yapılacak fiyat artışları zamlı maaşları nasıl eritecek? O da ayrı bir soru işareti olarak aklımı kurcalamıyor değil!

Güzel bir hafta geçirmeniz dileğiyle…

 

Emekliye ek zam olacak mı?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin