ADİLE ALICI

Yeni Zamlar Hayırlı Olsun!

Emekli ve memur zamlarının belirlenmesinde etkili olan 6 aylık enflasyon farkı, geçen günlerde TÜİK tarafından Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından belli olmuştu. Emekli sandığı, SSK, Bağ-Kur, 4A,4B ve 4C emekli maaşları da bu kapsamda yeni zamlı miktarları aşağı yukarı belirlenmiş oldu. Aşağı yukarı belli oldu; çünkü Temmuz emekli ve memur maaşı refah payı ayrıca toplu sözleşme zammının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanması bekleniyor. Yapılacak açıklama ile birlikte memurların ve ödeme alan diğer aylıkların yeni miktarları bu kapsamda kesinleşmiş olacak.

Yapılması planlanan yeni zam oranları için TBMM’ye sunulmak üzere önerge hazırlandı ve bu önergeye göre de Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK emeklileri yılın altı ayı için toplamda yüzde 25 zam şu an için kesinleşmiş durumda.

Komisyona sunulmak üzere hazırlanan önergede; emekli sandığı, Bağ-Kur ve SSK emeklileri yılın ikinci altı ayı açıklanan enflasyon oranında yapılacak olan zamma ilave yapılarak, toplam yüzde 25 zam almış olacaklar. Yani daha önce açıklanan zam oranları yüzde 25’e tamamlanmış oldu. En düşük memur maaşını 22 bin liraya çıkaracak olan teklif de önergeye eklenecekler arasında.

Özetle;

Haziran enflasyon rakamının açıklanmasıyla ilk altı aylık enflasyon oranı belirlenmiş dolayısıyla maaşlara yapılacak oranlar aşağıdaki gibi olmuştu

-SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 19,77

-Emekli sandığı emeklileri için 17,55 zam verilecekti.

Yapılan son düzenleme ile bu üç emekli grubu ve diğer maaş alanların hepsine 6 aylık için yapılacak olan zam % 25’e çıkarılmış oldu.

Bunlar haricinde memur ve emeklilere refah payı düzenlemesi de yapılarak, Temmuz emekli ve memur zamlarına refah payı ve toplu sözleşme zamlarının da eklenmesi bekleniyor. Dolayısıyla emekli ve memur ara zamları; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında toplanacak olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı komisyonunun sunmuş olacakları teklifler ve alacakları kararlar sonucunda son şeklini almış olacak.

****

Geçen haftaki yazımı ”Yoksa asgari ücretliye, emekliye ve vd. yapılan zamlar daha ilk ayında yine eriyecek mi?” diye yazarak bitirmiştim ve asgari ücrete yapılan zammın açıklanmasının hemen ardından, ürünlere ilk zamlar yapıldı. Küçük bir örnek; X marketinde 74 TL’ ye satılan Çaykur Turistik Rize Çay, asgari ücrete yapılan zammın ardından 106 TL’den satılmaya başlandı.

Sabun, şampuan, deterjan, dezenfektan, ıslak mendil, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil, ve peçete için KDV %8’den %20’ye çıkarıldı yani yapılan maaş diğer taraftan alınmaya başlandı bile.

Harçlar %50 arttırıldı.

KDV oranları %18 olan oran, %20’ye; %8 olan oran ise %10’a çıkarıldı.

Tüketici kredilerine %10 olan BSM Vergisi %15’e; yurt dışından getirilen cep telefonlarından alınan harç 6 bin TL’den 20 bin TL’ye çıkarıldı.

Velhasıl kelam demem o ki yapılan zamlar sadece matematiksel aldatmacadan başka bir şey değil. Çünkü alım gücü artmadığı sürece maaşlara yapılan zamların da bir anlamı kalmıyor. Çünkü artan maaşlar, artan zamları misliyle beraberinde getirirken; alım gücü de giderek düşüyor. Dolayısıyla yapılan zam sadece rakamsal, uygulamada ise sınıfta kaldı.

Ne diyelim! Zamsız bir hafta geçirmek dileğiyle…

Pek mümkün olmasa da…

Yeni Zamlar Hayırlı Olsun!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin