ADİLE ALICI

RANT UĞRUNA…

Akbelen, resmen orman katliamı…

Hem çok üzgünüm bir o kadar da şakın!

Rant için, göz göre göre yıllık ağaçlar saatler içinde nasıl kesilir!

Yüzyıllık ağaçların yetişmesi o kadar zaman alırken, küresel iklimle mücadele ederken, selle boğuşurken dahası Akdeniz’ deki yangınlarla mücadele edemezken kendi elimizle nasıl olurda ormanların katledilmesine izin verebiliyoruz?

Ne garip zaman!

Eskiden devletin idarecileri ormanda kesim yapanlara ceza yazar, izin vermezdi, şimdi ise halk birleşmiş; devlet idarecilerinin izin verdiği orman kesimine karşı durmaya çalışıyor.

Gerçekten anlamak mümkün değil!

Katledilen Akbelen Ormanı, Yeniköy Kemerköy Termik Santrali’ne yakıt sağlamak amacıyla YK Enerji’ye satılmış ve o zamanın Tarım ve Orman Bakanlığı vermiş olduğu onayla;740 dönümlük alanda linyit madeni işletmesine müsaade edilmiş.

Sonrasında ise; linyit kömürü kullanarak elektrik üretimi gerçekleştiren Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ (YK Enerji) şirketinin özelleştirmesine karar veriliyor ve yapılan ihale sonrası 23 Aralık 2014 tarihinde 2.6 milyar dolar karşılığında, IC İçtaş ve Limak Enerji firmaları tarafından satın alınıyor. Geçen sene Aralık ayında Akbelen’de genişletilmek istenen kömür maden sahasıyla ilgili verilmiş olan durdurma kararını; Muğla 1. İdare Mahkemesi kaldırıyor. Durdurma kararının kaldırılmasına İzmir Bölge İdari Mahkemesi ile birlikte İkiz köylülerin yapmış oldukları itirazlar ise aynı ay içinde reddediliyor.

Peki, niye?

Bölge halkının rızası dışında, geçen haftadan beri neden yaşamın en temel kaynağı olan ağaçlar katlediliyor?

Aynı rant, geçen senelerde maden uğruna kesilmek istenen zeytin ağaçları için de yapılacaktı. Nedir bu içinizdeki ağaç düşmanlığı?

Çevreye olan bu düşmanlığınız niye?

Elin yabancısı, ülkesinde ağacı kesmemek için yolu ağaca göre dizayn ederken, sırf ağaçlar kesilmesin diye köprüleri ormanların üzerinden geçirirken; maden çıkarmak için ağaç kesimine izin vermek de hangi düşünce yapısının ürünü?

Kesimi izledikçe ağladım, ağladıkça çaresizliğime sinirlendim.

İşin acı tarafı kesimi engellemek için orada çadır kuran, göz yummayan duyarlı vatandaşlara askerin müdahale ederek iki toma, biber gazıyla karşılık vermesiydi.

Ülkenin, yaşamın can damarı ağaçlar, bir şirketin menfaatleri uğruna göz göre göre heba edilmiş, şirketin menfaati için, buna göz yummayan duyarlı çevre halkı ise asker ile karşı karşıya getirilmişti

Rant uğruna Milas ilçesine bağlı İkizköy’deki Akbelen ormanında, termik santrale kömür sağlamak için linyit çıkarılan sahanın genişletilmesi için 24 Temmuz’dan beri ağaç kesilen bölgede; 5 günde 78 hektarlık alanda ağaç kesimi yapılmış durumda. Şu anda bölgede kesilen ağaçlar toplanıyor ve taşınıyor. Orman Genel Müdürlüğü de 2 gün içinde alanı temizleyip ilgili şirkete teslim edecekmiş.

Akbelen Ormanı, göz göre göre bir şirketin menfaatleri uğruna feda ediyor.

Ülkenin, çevre halkının çıkarları, şirketlerin elde edecekleri kârlardan çok daha önemlidir.

Bu sorumlulukla hareket etmek, sesimizi duyurmak ve Akbelen’i korumak zorundasınız.

 

RANT UĞRUNA…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin